Aktatologató hatóságokat kritizál az ombudsman

Vágólapra másolva!
Megengedhetetlen, hogy az aktatologatás miatt évüljön el egy bűncselekmény büntethetősége - erről adott ki állásfoglalást csütörtökön az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben egyes hatóságok egymást közt küldözgetik az ügyeket, annyi idő telik el, hogy elévülés miatt már nem lehet érvényesíteni a jogokat.
Vágólapra másolva!

Sérül a jogállamiság és a jogbiztonság követelménye, ha a nyomozó hatóság a feljelentő folyamatos bejelentései ellenére sem vizsgálja a lehetséges bűncselekményt, és emiatt évül el a cselekmény büntethetősége - közölte állásfoglalásában csütörtökön Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsman egy konkrét panaszt vizsgált meg, ezt követően tette közé állásfoglalását. A panaszos azt sérelmezte, hogy hatósági jogkörben elkövetett közokirat-hamisítás miatt hiába tett feljelentést két rendőr ellen, nem indult vizsgálat. Így végül a bűncselekmény büntethetősége elévült. Először a rendőrség nem továbbította a feljelentését az ügyészséghez, amikor ezt a főügyésznél sérelmezte, az ügyet áttették a nyomozó ügyészséghez, ám ott már nem az alapügyet vizsgálták. Végül az ügy visszakerült a főügyészséghez, ahol az állampolgár panaszát végül elutasították.

Szabó Máté szerint jogállamban megengedhetetlen, hogy egy ügy így elévüljön, mint fogalmazott: az "az aktatologatás miatt visszafordíthatatlan helyzet állt elő". "Az elévülés ugyanis egyrészt a feljelentőt megfosztotta attól, hogy érvényesíthesse érdekeit, másrészt az állam - hivatalnokainak mulasztásával - "lemondott a büntetőhatalma gyakorlásáról" - derül ki az állásfoglalásból. Hivatkozott az Alkotmánybíróság több határozatára is, amelyek szerint az államnak - amelynek képviselője a rendőrség és az ügyészség is - nemcsak az a kötelessége, hogy védje és tiszteletben tartsa az alapvető jogokat, hanem az is, hogy gondoskodjon az érvényesülésükről.

A panaszos beadványát az ombudsman ugyanakkor kénytelen volt elutasítani, mert az ügyészségi döntést nem bírálhatja felül. Megállapításairól ugyanakkor tájékoztatta a legfőbb ügyészt és az országos, valamint az illetékes megyei rendőrfőkapitányt, hogy felhívja figyelmüket a hasonló esetek megelőzésére.