Keményen küzdőket akar maga mellé Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Olyan vezetőket akar maga mellé Gyurcsány Ferenc kormányfő, akik hajlandóak keményen megküzdeni a közösen elfogadott politikáért, és a válság miatt szükséges intézkedésekért. A miniszterelnök szerint Magyarországnak jobban kell támaszkodnia nemzeti erőforrásaira a külföldi tőkebefektetéseken túl. Erről az MSZP választmányi ülésén beszélt.
Vágólapra másolva!

A világtörténelem első globális válságában Magyarország legnagyobb gyengesége az egy évtizede tartó belpolitikai háborúskodás - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki az MSZP szombati választmányi ülésén mondott beszédet. A magyar politikai elit fél a reformoktól, az országot pedig "az öldöklő belpolitikai háborúskodástól elforduló apátia" jellemzi.

Szerinte most nem az a kérdés, ami 2002-ben és 2006-ban volt: a Fidesz győzi-e le az MSZP-t, vagy fordítva, hanem hogy melyik erő lesz képes átlépni saját árnyékát és megszerezni az ország túlnyomó többségének értő támogatását. Ennek érdekében azt javasolta az MSZP-nek, hogy felnőtt, felelős nemzeti programmal kérjen a választóktól felhatalmazást.

"Elegem van abból, hogy Magyarországon minden kérdést úgy tesznek fel, hogy Fidesz vagy MSZP, Orbán vagy Gyurcsány. Elegem van a rossz minőségű politikai bulvárból, elegem van az önemésztő politikai háborúskodásból, nemzeti perspektívát akarok és készen állok arra, hogy egy ilyen programhoz csatlakozzak és egy ilyen pártot támogassak" - Gyurcsány reményei szerint 2010-ben már ezt fogja mondani az ország.

A gazdasági válság óriási felfordulást okoz a világban, az erről szóló híreket egyelőre még csak ízlelgetik a magyar polgárok - vélte. Várhatóan átalakul a világrend is, az Egyesült Államok "világgazdasági és világpolitikai tündöklését" egy kiegyensúlyozottabb szerkezetű rendszer váltja fel. Gyurcsány kijelentette: ezután nem elég kizárólag külföldi tőkebefektetésre épülő modernizációs politikát folytatni, nemzeti erőforrásokra jobban támaszkodó gazdaságpolitika kell.

Az MSZP-nek olyan vezetőkre van szüksége, akik a közösen megalkotott és közösen elfogadott politikáért érdemesek megküzdeni, hajlandóak szerepelni. "Engem az támogasson, aki ebben hisz..., akik vezetőnek szegődnek mellém, azok ezt vállalják" - jelentette ki.

A kormány kötelessége, hogy a parlamenthez forduljon, ott elemezze a helyzetet, azt megértesse az emberekkel és a kijelölt cselekvési irányoknak megfelelően, néhány héten belül konkrét törvénytervezeteket készítsen. Gyurcsány Ferenc elmondta, új nemzetstratégiát kell az ország számára alkotni, ez többet igényel, mint "silány sajtótájékoztatókat, szokásos politikai viaskodást".