Vágólapra másolva!
A Magyarok Nyilai nevű szervezettől érkezett halálos fenyegetés miatt nem indul a ferencvárosi időközi választás második fordulójában az SZDSZ-es John Emese. A párt aggódik, hogy megerősödött a szélsőjobboldali Jobbik, ezért összefogásra szólította fel a jövő vasárnap voksoló választókat.
Vágólapra másolva!

Nem indul a ferencvárosi időközi választás második fordulójában az SZDSZ-es John Emese - közölte az SZDSZ Ügyvivői Testülete pénteken. A testület pénteki ülésén értékelte a ferencvárosi időközi választás eredményeit, és végül John Emese visszalépése mellett döntött.

"John Emesét az elmúlt héten halálosan megfenyegette a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet, az a szélsőjobboldali, a Jobbik eszmeiségét magának valló alakulat, amely a tavalyi évben több Molotov-koktélos támadást, gyújtogatást és egy közszereplő megverését vállalta magára" - áll a közleményben. A párt ügyvivői testülete John Emesével egyetértésben úgy döntött, hogy sem a jelöltet, sem családját, sem születendő gyermekét nem teszi ki ilyen fenyegetettségnek.

A közlemény szerint az SZDSZ saját eredményével elégedett, ugyanakkor "a demokráciát fenyegető, intő jelnek" tartják a szélsőjobboldali Jobbik erős szereplését. Ezért arra kértek minden választót, hogy a második fordulóban szavazatuk "egyben a szélsőségek elleni fellépés" is legyen. Az első fordulóban otthon maradó ferencvárosiakat pedig arra kérték, hogy menjenek el január 25-én voksolni és szavazatukkal támogassák a demokratikus pártok jelöltjeit.

John Emesét indította a párt az országgyűlési képviselőségéről lemondott helyi SZDSZ-es polgármester, Gegesy Ferenc képviselői mandátumáért, azonban a múlt vasárnapi voksolás érvénytelen volt, mert nem szavazott a jogosultak ötven százaléka. Az SZDSZ jelöltje 5,2 százalékot szerzett, és a fideszes és szocialista jelölt mellett a Jobbik indulója is megelőzte, aki a szavazatok 8,5 százalékát kapta.