Továbbviszik az elhunyt pécsi polgármester ügyeit

Vágólapra másolva!
Bár meg kell szavazni a költségvetést, és jönnek a legfontosabb döntések az Európa Kulturális Fővárosa-projekttel kapcsolatban, az alpolgármester szerint zökkenőmentes lesz Pécs vezetése. Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere kedden hunyt el hosszan tartó betegség után. Ezzel Pécs néhány éven belül második polgármesterét veszítette el - Tasnádi elődje, Toller László 2006-os autóbalesete óta kómában fekszik. Tasnádi utódlásán még nem gondolkodik a helyi MSZP.
Vágólapra másolva!

A helyettesítés megoldott, a jogszabályok szerint rám hárul a feladat - mondta az [origo]-nak Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere. A város polgármestere, Tasnádi Péter kedden hunyt el hosszan tartó betegség után. Halála után a három alpolgármester viszi tovább az ügyeket, a protokolláris feladatokat is elosztják egymás között. "Nem kell akadályoktól tartani" - mondta Tóth. Szerinte mivel az elhunyt polgármesterrel rendszeresen egyeztettek a város ügyeiről, "birtokában vannak az nformációknak", ezért folytathatják például az egyeztetést a kormánnyal az Európa Kulturális Fővárosa-projekt (EKF) ügyében.

Pécsett a legsürgetőbb ügyek közé tartozik a költségvetés elfogadása, és hamarosan ki kell írni a pályázatokat, aláírni a kivitelezési szerződéseket az EKF-hez kapcsolódó nagyberuházásokról. Ezek a halaszthatatlan feladatok az alpolgármester szerint, aki egyeztetésre hívta a közgyűlési pártok frakcióvezetőit, a megyei önkormányzat vezetőit, a város és a térség országgyűlési képviselőit, "illetve mindenkit, aki Pécsért tenni tud és akar". A cél, hogy a "hétköznapi politikai csatározásokon" felülemelkedve dolgozzanak az átmeneti időszakban.

A kedden elhunyt polgármester megüresedett székét négy hónapon belül kell betölteni. A helyi választási bizottságnak 30 napon belül kell kitűzni az időközi választás időpontját, amit négy hónapon belül meg kell tartani. Tóth Bertalan azt mondta, a városi MSZP-szervezet még nem gondolkodik az utódlásról, jelöltet majd akkor mutatnak be, ha kitűzték a szavazás időpontját. Arról is kell majd dönteniük, hogy kit jelölnek Tasnádi Péter parlamenti képviselői helyére. A Hírszerző szerint a helyi szocialisták felsorakoztak Szili Katalin MSZP-s politikus, az országgyűlés elnöke mögött, és már megkeresték, hogy induljon a polgármesteri székért, ő azonban még nem döntött. Szili erről kegyeleti okokból nem nyilatkozott.

Tasnádi Péter, az MSZP országgyűlési képviselője, Pécs polgármestere kedden halt meg. A politikus 2008 májusában jelentette be, hogy daganatos betegségben szenved, de eldöntötte, hogy le fogja küzdeni azt, tovább dolgozik, és kitölti 2010-ig szóló mandátumát a város élén. Tasnádi Péter 2006 óta volt Pécs polgármestere. 2007. február 12-én a Baranya megyei területi listáról került be a parlamentbe, miután Tóth Bertalan lemondott mandátumáról.

A politikus Pécs polgármesteri tisztségét attól a Toller Lászlótól vette át, aki 2006 nyarán súlyos autóbalesetet szenvedett, és azóta is kómában fekszik. Pécs élére kerülve több hatalmas projekt, így például a jelenleg is készülő Európa Kulturális Fővárosa program levezénylése vált a feladatává.