A gázszállító szerint számolni kell újabb gázválsággal

Vágólapra másolva!
Magyarország jól teljesített, gázellátása nem omlott össze - így értékelte a gázválság hazai kezelését Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. Arra viszont fel kell készülni, hogy újra kieshet az ukrán gázimport - mondta a Népszabadságnak. Zsuga szerint a stratégiai tárolók megépülése könnyebbséget jelent majd, jóval öbb lesz a tartalék gáz.
Vágólapra másolva!

A Népszabadságban közölt interjúban a vezérigazgató úgy fogalmazott: Magyarország nagyon jól reagált a váratlan helyzetre, a környező országok közül egyedül a magyar gázellátás nem omlott össze. Ráadásul egy ilyen esetre nem lehetett korábbi tapasztalatunk - tette hozzá.

Zsuga János a lapnak azt mondta, át kell tekinteniük, hogy az intézkedések tükrében az üzemi szabályokat hogyan lehet az ilyen helyzetek lehető leggyorsabb kezeléséhez igazítani, és készülniük kell arra, mi van, ha újra kiesik az ukrajnai gázimport.

Stratégiai tároló kell

A vezérigazgató beszélt arról is: helyesnek tartja a stratégiai földgáztároló kialakítását, mert ha ez az év végére elkészül, akkor kizárólag belföldi forrásokból a mostani mintegy 65 millió helyett már 81 millió köbméteres igényt ki tudnának elégíteni.

Ez megközelítené a lehetséges fogyasztási csúcsot.

A tárolókapacitás növelése miatti lehetséges áremelésre vonatkozó kérdés kapcsán emlékeztetett arra, hogy a gáz fogyasztói árában - amely most köbméterenként jóval több mint száz forint - a legnagyobb tétel a nyersanyagár.

"A szállítórendszer költségei a tarifából mintegy négy forintot képviselnek. Ezt bármekkora fejlesztés is csak forintos nagyságrenddel emelné. A mostani, teljesen új helyzetben ugyanakkor az ellátás érdekében az unió is biztosíthatna forrásokat a vezetékekre. A jelenlegi pénzügyi válságban a bankoktól nehéz hitelhez jutni" - nyilatkozta a lapnak Zsuga János.