A szigorított jegyellenőrzések kapcsán bírságolták meg a BKV-t

Vágólapra másolva!
Kétmillió forintra bírságolta a BKV-t a Közbeszerzési Döntőbizottság. A bizottság vizsgálata szerint a BKV a szigorított jegyellenőrzésekre szerződött egy biztonsági céggel, az összesen kétmilliárd forintról szóló közbeszerzések egy része azonban szabálytalan volt. A BKV pert indított a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Kétmillió forintos bírságot szabott ki a BKV-ra a Közbeszerzési Döntőbizottság, és megsemmisítette a kifogásolt, szabálytalannak ítélt BKV-tendereket. Az összesen három közbeszerzési eljárás arról szólt, hogy a BKV a HÉV-re, metrókra, buszokra és éjszakai járatokra rendelt meg szigorított jegyellenőrzést.

Az első közbeszerzést a DI-SEC Security Kft. nyerte meg, a cég emberei 2007 júliusától végezték a BKV számára a szigorított jegyellenőrzést. Később két másik ajánlatot is tett a BKV, ezúttal közvetlenül a biztonsági cégnek arra, hogy bővítse ki a szolgáltatást - például terjessze ki az autóbuszok ellenőrzésére is. A BKV azért járt el így, mert szerinte eredményesek voltak a szigorú ellenőrzések, és a cég jól végezte őket.

A döntőbizottság szerint viszont a második és harmadik tender szabálytalan volt, mert a törvények szerint a BKV-nak új szolgáltatást kellett volna rendelnie bennük, ehelyett gyakorlatilag csak meghosszabbítani, illetve kiterjeszteni akarta a "már szerződött feladatokat". Ez törvénybe ütközik, a bizottság határozatából azonban nem derül ki, hogy mi lett volna a helyes eljárás.

Mivel a közbeszerzések összesen több mint kétmilliárd forint értékűek voltak, a döntőbizottság megbírságolta a céget. Azért szabott ki ugyanakkor alacsony, kétmilliós bírságot, mert a "jogsértés" nem valósult meg - a kifogásolt közbeszerzések végrejhajtását ugyanis a döntőbizottság leállította.

A döntést a BKV bíróságon támadta meg - derül ki a döntőbizottság határozatából. A közlekedési cég későbbre ígért választ az [origo] kérdéseire.