Független lesz a tisztségétől megfosztott pécsi MSZP-s

Vágólapra másolva!
Függetlenként folytatja politikai pályafutását az a pécsi szocialista pécsi képviselő, akit megfosztott gazdasági bizottság elnöki posztjától az MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés. Juhász István egyes hírek szerint lepaktált az ellenzéki Fidesszel.
Vágólapra másolva!

Függetlenként folytatja munkáját a pécsi közgyűlésben Juhász István szocialista képviselő, miután a közgyűlés felmentette tisztségeiből csütörtökön. Erről Juhász tájékoztatta az MTI-t. "A szavazás nyilvánvalóvá tette számomra, hogy sem a szakmai, sem a politikai munkámra a pécsi szocialista frakció nem tart igényt a jövőben. Sajnálom a kialakult helyzetet, önkormányzati munkámat a jövőben önálló, független képviselőként kívánom ellátni, melyre a felhatalmazást a választóktól kaptam" - írta közleményében.

A politikust az MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés a szocialista frakció javaslatára fosztotta meg gazdasági bizottság elnöki posztjától, valamint költségvetési bizottsági tagságától.

Az MSZP városi frakciója múlt szombaton tájékoztatta az MTI-t, hogy visszahívja tisztségeiből Juhász Istvánt. A döntést a frakció nem indokolta, Juhász pedig azzal magyarázta, hogy képviselőtársai szerint ő terjeszti a sajtóban a napokban megjelent információkat, amelyek szerint függetlenként indulna Pécs Tasnádi Péter halálával megüresedett polgármesteri posztjáért. A politikus hangsúlyozta, hogy ez nem így van, ezeket a híreket tagadta, de a frakció tagjai mégis ezt feltételezték róla.

Sajtóhírek szerint Juhász egyezséget kötött a Fidesszel a közelgő pécsi időközi polgármester-választással összefüggésben. Ennek lényege, hogy indulásával megosztaná a baloldali szavazókat, nagyobb esélyt adva a Fidesz jelöltjének, Páva Zsoltnak, akitől alpolgármesteri tisztséget kapna cserébe, ha további két szocialista közgyűlési tagot is maga mellé állít a frakcióból. E nélkül ugyanis hiába lenne a városnak fideszes polgármestere, a közgyűlésben megmaradna a MSZP-SZDSZ többség.

Juhász István szombaton az MTI-nek megjegyezte ugyanakkor, hogy "mostantól új alapokon kell gondolkodnia", és "bár mindez idáig nem is volt kérdés", a történtek után az is elképzelhető, hogy elindul az időközi polgármester-választáson.