OVB: a parlamentnek szavaznia kell feloszlásáról

Vágólapra másolva!
Napirendre kell vennie az országgyűlésnek saját feloszlatásának kérdését. Ez következik az Országos Választási Bizottság (OVB) döntéséből, amely jóváhagyott egy erre vonatkozó népi kezdeményezést.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi Országgyűlésnek napirendre kell vennie a feloszlatását, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta az erre irányuló népi kezdeményezést, pontosabban aláírásainak ellenőrzését.

Az OVB 2008 májusában hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott kezdeményezést. A hitelesített íven az szerepel: "Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását." A határozat ellen kifogásokat nyújtottak be, ám az Alkotmánybíróság helybenhagyta az OVB döntését.

Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést. A népi kezdeményezés azonban csak arra kötelezi az Országgyűlést, hogy napirendjére tűzze a kérdést, ám arra már nem, miként döntsön.