Bajnai vagy "nincs tovább" - kijátszotta utolsó kártyáját az MSZP

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon gazdasági minisztert jelöli miniszterelnöknek az MSZP, a tárcavezető már rá is bólintott a felkérésre - állította az [origo]-nak egy névtelenséget kérő vezető szocialista politikus. Szerinte hiába nem szeretik sokan Bajnait a frakcióban, támogatni fogják, mert ha nem ő lesz a jelölt, akkor "nincs tovább".
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert jelöli miniszterelnöknek az MSZP, és ő erre már rá is bólintott - állította az [origo]-nak nevének elhallgatását kérve egy vezető szocialista politikus. Bajnai jelölését a szombat esti ülésen közölték a szocialista frakcióval.

A képviselők közül sokan nem rajonganak a gazdasági tárca vezetőjéért, ennek ellenére forrásunk szerint biztos, hogy rábólintanak. "Vagy ez, vagy az öngyilkosság" - jegyezte meg a képviselő, aki szerint "nincs tovább", ez az utolsó lehetőség, hogy elkerüljék az előre hozott választást.

A névtelenséget kérő szocialista képviselő szerint azért is biztos, hogy Bajnai maradt az utolsó esély a kormányfő-jelölésre, mert Gráf József agrárminisztert - akinek a neve szintén szombaton, még Bajnai előtt merült fel lehetséges miniszterelnök-jelöltként - az SZDSZ nem támogatja. Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökségi üléséről távozóban arról nem nyilatkozott, hogy Bajnai Gordon lesz-e a kormányfőjelölt, de azt mondta, biztosítani tudják a többséget az új jelöltnek.

Bajnai Gordon az újságírók kérdésére, miszerint ő lesz-e az MSZP miniszterelnök-jelöltje, annyit mondott szombat délután: "majd kiderül". A miniszter napközben megjelent a párt tanácskozásán, bár nem tagja a pártnak, és nem tölt be semmilyen más tisztséget sem, amely ezt indokolná.

Az SZDSZ egyelőre nem reagált Bajnai lehetséges jelölésére, az egyik névtelenül nyilatkozó ügyvivő szerint az biztos, hogy még nem bólintottak rá. A szabad demokraták esti megbeszélését követően Horn Gábor ügyvivő azt mondta az [origo]-nak, hogy nevekről egyelőre nem tárgyaltak, hiszen őket evégett hivatalosan még nem keresték meg a szocialisták. Horn késő éjjel az [origo] kérdésére cáfolta azokat a sajtóhíreket is, miszerint az SZDSZ ügyvivőinek többsége már szombat este elutasította volna Bajnai személyét. "A jelölés óta nem volt olyan ülésünk, ahol nemet tudtunk volna mondani, úgyhogy ez vasárnap dől el, addig nem lehet tudni az SZDSZ álláspontját" - mondta az ügyvivő.

A frakció nem nyilatkozott

Az MSZP szombati elnökségi ülése után a szocialista párt frakciója a Képviselői Irodaházban folytatta a tárgyalást a kialakult helyzetről és a lehetséges miniszterelnök-jelöltről. A frakcióülés éjjel 11 körül ért véget, azon sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem volt jelen.

Az ülés után a képviselők sorra hagyták el a helyszínt, de senki nem volt hajlandó nyilatkozni a bent elhangzottakról, vagy Bajnai Gordonról. Lendvai Ildikó frakcióvezető mindössze annyit mondott, hogy csak a tárgyalások befejezése után nyilatkozik majd, és arra sem kívánt válaszolni, hogy vasárnap lesz-e egyáltalán hivatalos egyeztetés. Lendvai, Újhelyi István és Nyakó István gyakorlatilag válaszadás nélkül átfurakodott az újságírók hadán, és elhagyta az épületet.

A frakcióban nem népszerű Bajnai

Meg nem erősített információink szerint - miután Gyurcsány Ferenc felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról - az elnökségi ülésen döntöttek úgy, hogy Bajnai Gordon legyen a kormányfő utódja.

Az [origo]-nak korábban több országgyűlési képviselő azt mondta, nincs jó véleménnyel a gazdasági miniszterről. Ennek egyik okaként azt hozták fel többen is, hogy szerintük komoly problémák és csúszások vannak az európai uniós pénzek lehívásában és felhasználásában, pedig ezen a téren tudott volna komoly sikereket felmutatni a kormánypárt. Az egyik szocialista elnökségi tag névtelenül azt mondta: legfeljebb maga Bajnai Gordon terjesztheti, hogy esélyes a kormányfői posztra, miközben erre esélye sincs.

Röpködtek a nevek

Gyurcsány Ferenc az egy héttel ezelőtti tisztújító kongresszuson ajánlott fel lemondását, és bejelentette, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvány segítségével állítanak új kormányt. Rögtön elindultak a találgatások, hogy ki lesz a kormányfő utódja, aki az SZDSZ számára is elfogadható. Hivatalosan az MSZP kedden három nevet jelölt meg, Surányi György jegybankelnök, Glatz Ferenc akadémikus és Vértes András közgazdász közül azonban csak Surányira bólintottak rá a szabad demokraták.

A volt jegybankelnök azonban a Fidesz támogatásához kötötte, hogy elvállalja-e a posztot, miután ezt nem kapta meg, visszalépett. Ezt követően kezdtek ismét sorjázni a nevek - felmerült többek között Patai Mihály tőzsdeelnök, és Takács János, az Electrolux vezérének a neve -, de egy részük még a jelöltségig sem jutott el. Az SZDSZ pénteken elégelte meg a huzavonát, és bejelentette: a saját programmal is rendelkező Bokros Lajos volt pénzügyminisztert jelölnék kormányfőnek. Bokros csak szombaton, az MDF rendezvényén reagált a felvetésre, mégpedig azt, hogy nem vállalná a kormány vezetését. Az MSZP a héten egyre inkább patthelyzetbe került, erre kell megoldást találniuk szombaton.