Azbesztveszély a népligeti buszpályaudvaron

Vágólapra másolva!
A szomszédos lakatanya egyik épületének félbeszakadt bontása miatt lélegeznek be azbesztet a népligeti buszpályaudvar utasai és dolgozói - írja a Népszabadság. A nagy mennyiségű, egészségre káros anyagot tartalmazó épület bontásába belekezdtek, de hónapok óta áll a munka, az azbeszport pedig akadálytalanul hordhatja a szél.
Vágólapra másolva!

Naponta rákkeltő azbesztet lélegeznek be a népligeti buszpályaudvar dolgozói és utasai a szomszédos volt katonai laktanya bontása miatt - írja a Népszabadság. A laktanya egyik bontás alatt álló épületéből ugyanis hónapok óta szabadon száll az azbesztpor a levegőbe.

A Levegő Munkacsoport szerint a komplexumnak legalább az egyik épülete jelentős mennyiségű azbesztet tartalmaz, és a terület tulajdonosa, amely az épület homlokzatát nagy felületen megbontotta, tud is erről, de késlekedik az eltávolításával. Ráadásul nem is zárta el ideiglenesen légmentesen, hogy ne kerüljön a levegőbe az azbeszt. A Levegő Munkacsoport feljelentést akar tenni ismeretlen tettes ellen.

Jelenleg nincsen megpályázható pénz az azbesztmentesítésre - mondta a lapnak Szabadföldi István, a Nemzeti Azbesztmentesítési Program Munkacsoport elnöke. A Magyarországon az épületekben még található rákkeltő anyag mentesítésére 12-15 milliárd forint kellene - olvasható a lapban.