Bokros is beszél az MDF kampánynyitóján

Vágólapra másolva!
Szombaton tartja az európai parlamenti (EP) választási kampánynyitó rendezvényét az MDF. A párt EP-listáját Bokros Lajos volt pénzügyminiszter vezeti. Sólyom László államfő június 7-ére írta ki az EP-választásokat, így hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak.
Vágólapra másolva!

Szombaton tartja az európai parlamenti (EP) választások kampánynyitó rendezvényét a Magyar Demokrata Fórum (MDF), melyen Dávid Ibolya pártelnök mellett az EP-listavezető Bokros Lajos is beszédet mond. A várakozásoknak megfelelően június 7-ére, vasárnapra írta ki a magyarországi európai parlamenti választást Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő csütörtöki bejelentésével megkezdődött a hivatalos kampányidőszak.

Az MDF európai parlamenti listáját Bokros Lajos vezeti, őt kilencen követik: Habsburg György, Kerék-Bárczy Szabolcs, Joó Szabolcs, Dávid Ibolya, Járai Zoltán, Pusztai Erzsébet, Nagy Tamás, Farkas Péter és Kemény Attila. A kampánynyitót az Európa rendezvényhajón tartják, beszédet mond majd Dávid Ibolya mellett Bokros Lajos és Habsburg György is.

Bokros Lajos európai parlamenti listavezetői pozíciója igen megosztotta a pártot, és a frakciót is, mely Csáky András március 16-i kilépésével meg is szűnt. Csáky András azzal indokolta kilépését, hogy szerinte az EP-lista elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.

Az EP-választásokra az a párt vagy pártszövetség állíthat listát, amely legalább húszezer hitelesített ajánlószelvényt gyűjt össze. Magyarország egyetlen választókerületnek számít, így csak országos pártlistákra lehet szavazni. Csak az a pártlista szerezhet magyar európai parlamenti mandátumot, amelyik elérte az összes érvényesen leadott szavazat öt százalékát.