Írhatja nagy Ö-vel az összefogást Szili

Vágólapra másolva!
Mégsem volt megtévesztő Szili Katalin plakátja, amelyet a polgármester-választási kampányban ragasztottak ki a pécsi lámpaoszlopokra - mondta ki másodfokon a területi választási bizottság. Első fokon a helyi választási bizottság még úgy ítélte meg, hogy Szili plakátja hamis üzenetet sugallt az őt támogató szervezetekről.
Vágólapra másolva!

Mégsem sértette meg a választási törvényt Szili Katalin és az MSZP a pécsi polgármester-választási kampányban - mondta ki másodfokon a területi választási bizottság. Első fokon a helyi választási bizottság még elmarasztalta a szocialista jelöltet, mert úgy ítélték meg, hogy Szili plakátjai megtévesztőek voltak, de az MSZP fellebbezett a döntés ellen.

A plakátok miatt egy helyi szervezet, az Összefogás Pécsért Egyesület élt panasszal, amely kifogásolta a lámpaoszlopokra ragasztott poszterek egyik mondatát. A posztereken az állt, hogy "... szavazzon az Összefogás jelöltjére!", és Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke szerint a nagy Ö-betű használata olyan látszatot kelt, mintha a szervezetük is Szili Katalint támogatná. Az Összefogás Pécsért Egyesület ugyanakkor többször kijelentette, hogy a fideszes jelölt, Páva Zsolt mögött állnak.

A helyi választási bizottság első fokon úgy foglalt állást, hogy Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, mert a szó nagy kezdőbetűvel írásával olyan látszatot keltett, mintha egy ilyen nevű szervezet, mozgalom jelöltje lenne. Pécsett azonban a helyi politikában nincs az Összefogás Pécsért Egyesületen kívül más olyan szervezet, amelynek nevében az Összefogás szó szerepel.

A másodfokon eljáró területi választási bizottság ugyanakkor kimondta: nincs jelentősége annak, hogy az összefogás szó a plakátokon nagy kezdőbetűvel szerepel. Az összefogás kis vagy nagy kezdőbetűvel egyaránt magyar szó, fogalom, amely számtalan összefüggésben, jogszabályi tiltás hiányában, bárki által szabadon használható. A szó önmagában nem ad alapot az Összefogás Pécsért Egyesületre történő utalásra, s nem alkalmas a választók megtévesztésére sem - olvasható az indokolásban.

A területi választási bizottság szerdai döntésével tehát megalapozottnak találta Fuchs Gábor, az MSZP baranyai irodavezetőjének fellebbezését, és megváltoztatta a helyi választási bizottság korábbi, Szili Katalin és az MSZP jogsértését megállapító határozatát.