Pókeradóból fizetné a szegények bankját az MSZP

Vágólapra másolva!
Legálissá tenné a pókertermeket három MSZP-s képviselő, akik az ebből befolyó adót egy, a szegényeknek mikrohiteleket nyújtó banrendszer felállítására fordítanák. A képviselők szerint jövőre félmilliárd forint is lehetne a bevétel, amiből néhány tízezres kölcsönökhöz jutnának a rászorulók.
Vágólapra másolva!

Legálissá tenné a pókerjátékok szervezését az MSZP, az így befolyt bevételből "az esélyek bankját" finanszírozná - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Juhászné Lévai Katalin, a párt országgyűlési képviselője. A három szocialista képviselő által benyújtott, a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt módosító javaslat lehetővé tenné, hogy a pókert kaszinón kívül, kártyatermekben is lehessen játszani.

A képviselő szerint a játéktermek létrehozásával hatszáz új, legális munkahely jöhetne létre. Az adót a játék szervezője fizetné, a kártyaterem játékadója pedig a havi nyereményalap öt százaléka lenne. A nyeremény, hasonlóan a többi szerencsejátékhoz, mentes lenne a személyi jövedelemadó alól. Juhászné szerint ma Magyarországon több tízezren "zugpókertermekben" játszanak, amelyekben akár százmilliós nyeremények is gazdát cserélhetnek.

Az MSZP elképzelései szerint a módosítás 2010. január 1-jétől lépne hatályba, és félmilliárd forintos alapot jelentene "az esélyek bankjának", amely azoknak segítene, akiknek gondot jelent a közüzemi díjak befizetése, a gyerek taníttatása. Juhászné szerint a bank nem egy nagy központi intézmény lenne, hanem több kis közösség, amelyek egy alapból igényelhetnének a támogatást.

A bankokat a helyi közösségek hoznák létre, és a hitelt igénylőknek is hozzá kell járulnia egy minimális összeggel. A néhány tízezer forintos kölcsönt vissza kell fizetni, de a közösség döntheti el, mennyi időre adja az összeget. Juhászné arról is beszélt, szeretnék, ha a kormány terveivel ellentétben nem ősszel, hanem még a tavaszi ülésszakon benyújtaná a parlamentnek a magáncsődről szóló törvényjavaslatot.

A szegények bankjának ötlete a 2006-ban Nobel-békedíjat kapott közgazdásztól Mohammed Junustól származik - róla bővebben ebben a cikkben olvashat -, aki 1983-ban alapította meg Bangladesben a Grameen Bankot. A pénzintézet mikrohiteleket ad olyan magánszemélyeknek vagy vállalkozóknak, akiknek nincs esélyük hagyományos banki hitelt kapni. A tipikus hitelfelvevő Junus bankjánál családos asszony, aki egy tehén vásárlására vagy valamilyen kézműves vállalkozás beindítására használja a pénzt.