Egyházi vezetők tiltakoznak az MSZP szórólapjai ellen

Vágólapra másolva!
Az ország több pontján azonos sablon szerint készültek el az MSZP szórólapjai az EP-kampányra. Mindegyiken egy templom vagy székesegyház szerepel, és a kormány és az Európai Unió közös fejlesztéseit emlegetik. Egyházi vezetők szerint ez félrevezető, ugyanis úgy tűnhet, mintha az ábrázolt templomokat a kormány újíttatta volna fel.
Vágólapra másolva!

Tiltakozik a kalocsa-kecskeméti érsek, mert az MSZP egyik európai parlamenti választási szórólapján szerepel a kalocsai főszékesegyház és az érseki rezidencia fotója. Az MSZP a kampányanyagot a Bács-Kiskun megyei 7. választókerületben terjesztette. Mészáros István érseki irodaigazgató-helyettes közölte, hogy Bábel Balázs tiltakozik az egyházi épületek kampánycélokra történő felhasználása ellen.

A tiltakozás szerint az MSZP által készített szórólapok képei azt sugallják, hogy a székesegyházon és az érseki székházon végzett munkák uniós támogatással készültek el, holott azok "a hívek áldozatából és adakozásából valósultak meg".

Molnár Gábor, az MSZP választókerületi elnöke azt mondta, hogy a szórólapok központilag készültek, de ők maguk elfogadták tartalmát. Molnár szerint a két szóban forgó épület Kalocsa és a választókerület szimbóluma, ezért szerepelnek a nyomtatványokon. A politikus azt mondta, hogy amennyiben akaratuk ellenére bárkit is megsértettek, elnézést kérnek.

A szombathelyi és a hajdúdorogi püspök is tiltakozik

Veres András szombathelyi katolikus megyés püspök is tiltakozott pénteken az MSZP EP-választási szórólapjai miatt. "A mai postával Szombathelyen és környékén sokan kaptak az MSZP-től egy szavazásra buzdító szórólapot. Ebben a levélben két fényképen is egy-egy egyházi épület látható, a szombathelyi székesegyház és a jáki templom. Ezek olyan szövegösszefüggésben nyertek elhelyezést, amelyek azt sugallják, hogy uniós segítséggel ezek az épületek is megújultak" - írta közleményében a püspök.

A szórólapon ez olvasható: "az elmúlt időszakban az ország uniós fejlesztési terveinek keretében itt helyben is sok mindent sikerült megvalósítani közös terveinkből a kormány és az Európai Unió támogatásával".

Veres Andrást megdöbbentette a szórólap tartalma, hiszen elmondása szerint a képeken is jól látható, hogy az említett épületeken az elmúlt öt évben semmiféle felújítás nem történt, bár szerinte nagy szükség volna rá. "Mindezek ellenére a szórólap készítői engedélyünk nélkül és a megtévesztés szándékával jelentették meg ezeket a fotókat" - szögezte le.

A Szombathelyi Egyházmegye püspökeként Veres tiltakozik az MSZP eljárása ellen, amely alkalmas arra, hogy sokakat megtévesszen véleményformálásukban és szavazási szándékukban. "Úgy látszik, ez is a hazugságáradat egyik újabb megnyilvánulása" - mondta a megyés püspök.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei 9. választókerületben terjesztett választási szórólapján a hajdúdorogi görög katolikus püspöki templom fotója szerepel. Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök tiltakozott a kép kampánycélokra történő felhasználása ellen, mert a templomot a korábbi kormányciklusban, 1998 és 2002 között újították fel.