Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Vény nélkül kapható gyógyszereket árusíthatnának automatákból az Egészségügyi Minisztérium egy készülő tervezete szerint - írja a Magyar Nemzet. A tárca szerint a berendezések főleg vidéken és kis településen segíthetnék az alapvető gyógyszerekhez való hozzájutást, a gyógyszerész kamara azonban veszélyesnek és feleslegesnek tartja a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium jogszabály-módosító tervezete szerint a patikák utcafrontra nyíló oldalán, bizonyos esetekben pedig orvosi rendelőkben, illetve a helyi önkormányzat épületében helyezhetnének el gyógyszer-automatákat- írja a Magyar Nemzet. A lap szerint azokat a gyógyszereket árusítanák így, amelyeket már patikán kívül, például benzinkutaknál vagy hipermarketekben is meg lehet vásárolni.

A tárca tájékoztatása szerint a tervezet célja, hogy a kistelepüléseken biztonságosabb és gyorsabb legyen a gyógyszerellátás.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Horváth Tamás szerint azonban nincs szükség az automatákra, mert ezek nem oldanák meg a kistelepülések gyógyszerellátási gondjait. Mint mondta, a berendezés csak a vény nélkül kapható gyógyszerek szűk körét árusítaná, miközben a vidéken élőknek a receptköteles, sokszor életmentő orvosságokhoz való hozzájutás is nehézkes, és nem segítene a patikai ügyeleti rendszer problémáin sem.

A kamara továbbra is úgy gondolja, hogy a gyógyszer kiadásához szakember segítségére van szükség, ráadásul az automatáknál nem lehetne ellenőrizni a gyógyszer vásárlójának életkorát. Horvát hozzátette: Nyugat-Európában a fiatalkori öngyilkosságoknál leggyakrabban olyan gyógyszereket használnak, amelyeket a tervek szerint a berendezésekből árusítanának.

A patikák a berendezéseket saját költségükön vásárolhatnák meg. A kamara szerint a javaslat egyetlen haszonélvezői a gépeket gyártó vállalkozások lennének. Akadt olyan cég is, amely már megkeresett patikusokat termékeivel, pedig még meg sem született az automatákról szóló jogszabály.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről