Már a túszejtő hangja is segíthet a rendőröknek

Vágólapra másolva!
Túszejtésnél a rendőröknek minél előbb fel kell venniük a kapcsolatot a túszejtővel. A rabló hangjából, öltözködéséből, fegyverzetéből már tudnak arra következetni, mit kell csinálniuk, hogy kell bánniuk az elkövetővel.
Vágólapra másolva!

A túszejtéseknél az a legfontosabb, hogy a rendőrök minél előbb felvegyék a kapcsolatot az elkövetővel - mondta az [origo]-nak Végh József túsztárgyaló.

Vég szerint a túsztárgyalónak el kell kezdeni rábeszélni a rablót, hogy minél előbb engedje a túszokat, és hagyjon fel az akcióval. Ehhez viszont a túsztárgyalónak tudnia kell, hogy kivel áll szemben. A rablóról már információkat árulhat el az is, ha sikerül vele felvenni a kapcsolatot.

Már az elkövető beszédéből, öltözködéséből, viselkedéséből is le lehet vonni következtetéseket. Ugyancsak megkönnyíti a rendőrök helyzetét, ha kiderül, milyen katonai képzettsége van, milyen fegyverzettel rendelkezik.

Ha sikerül a támadóról egy személyiségképet kialakítani, akkor annak megfelelőn fognak fellépni a rendőrök - mondta a túsztárgyaló. Végh szerint másképp kell kezelni egy neurotikust, egy paranoiást, illetve egy pszichopatát. Nehezebb ezeket megfogalmazni, mint a helyszínen csinálni - tette hozzá Végh.

Egy fegyveres csütörtök este próbált meg kirabolni egy OTP-fiókot csütörtökön Budapesten, a Nagy Lajos király útján. A támadó jelenleg is a bankfiókban van, túszt ejtett. Az esetről itt olvashat bővebben. A korábbi túszejtésekről szóló összefoglalónkat pedig itt találja.