Vágólapra másolva!
Átalakultak a bulizó fiatalok kábítószer-használati szokásai, ma már főleg alkoholt isznak, de abból rengeteget és nagyon gyorsan. A Kék Pont Alapítány válaszul elindította a Mértékletesség Éve ártalomcsökkentő kampányt: nem akarják lebeszélni az embereket a drogfogyasztásról, hanem élvezetoptimalizálásra tanítanák őket.
Vágólapra másolva!

"Magát a drogpolitikát temetjük" - mondták a szervezők a drogprevencióval, ártalomcsökkentéssel, rehabilitációval foglalkozó Kék Pont Alapítvány csütörtöki kampánynyitó rendezvényén, amelyet zenés-táncos halotti torként hirdettek meg. A Mértékletesség Éve címmel indított kampány célja, hogy az emberek megtalálják az egyensúlyt az önmegtartóztatás és a túlzott fogyasztás között, amikor legális vagy illegális szereket használnak.

A Kék Pont tapasztalai szerint az utóbbi években megváltoztak a magyar bulizási szokások, ezért a régi ártalomcsökkentő technikák már nem elég hatékonyak. Korábban a partiszervíz nevű program keretében az aktivisták az elektronikus zenei partikat járva friss vizet, kalciumot, szőlőcukrot osztogattak a bulizóknak. Az underground bulik helyét viszont mostanra átvették a megapartik és a kis klubok, a partiszerviz pedig így nem működik: a megapartikra nem szívesen engedik be őket, a kis klubokból meg annyi van, hogy nem tudják lefedni őket. Megváltoztak a szerhasználati szokások is: ma az alkoholfogyasztás dominál, és a bulizók nagy mennyiséget isznak meg rövid idő alatt - mondta Rácz József, az alapítvány vezetője.

Erre a jelenségre reagál az alapítvány a mértékletességi kampánnyal, amely az ókori görög filozófiát kapcsolja össze az egészségmegőrzéssel. "Élvezetoptimalizálásról van szó" - magyarázta Rácz. Az egyéni mérték megtalálásában segít a kampány honlapja, ahol bárki naplót vezethet saját szerhasználási szokásairól, feljegyezheti, melyik nap milyen szert használt, mekkora mennyiségben, és egy tízfokú skálán pontozhatja az elért örömérzetet. A szerek listáján nem csak illegális drogok, alkoholfajták és gyógyszerek szerepelnek, hanem tevékenységek is. Ilyen például a szex, a szerencsejáték, a sorozatnézés, a vásárlás vagy a túlórázás is. A honlapon összesítik a felhasználók anonim bejegyzéseit, és így kirajzolódik egy kollektív tudatnak nevezett statisztika, amelyen látszik, az adott pillanatban melyik a tíz legtöbbször használt szer, és mekkora örömérzet társul hozzájuk. A listát csütörtök délután az edzés vezette 7,1 pontos örömérzettel.

A kampány részeként fotó- és VJ-pályázat indul majd, és a nyári fesztiválokon is fel fognak tűnni a mértékletességet népszerűsítő sátrak.