Kevesen szavaztak a pécsi polgármester-választáson

Vágólapra másolva!
Este hétkor zárták a szavazóhelyiségeket Pécsett, ahol arról döntöttek a pécsiek arról, ki legyen a város új polgármestere. Az időközi választást az előző polgármester, Tasnádi Péter halála miatt kellett kiírni. Előzetes eredmények eredmények nyolc óra körül várhatók.
Vágólapra másolva!

Délután fél hatig a választársra jogosultak 38,3 százaléka, 48 802 ember adta le voksát a pécsi időközi polgármester-választáson - közölte honlapján a helyi választási iroda. Pécsett a korábbi városvezető, Tasnádi Péter halála miatt tartanak időközi választást. A 152 ezer lakosú Pécs 127 ezer 198 választópolgára este hét óráig, összesen 155 szavazókörben voksolhatott este hétig.

A polgármesteri székre Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, az MSZP jelöltje és Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje pályázik. A választás egyfordulós, az a jelölt győz, aki több érvényes szavazatot kap. Szavazategyenlőség esetén a választást egy későbbi időpontban megismétlik. Előzetes eredmények este nyolc óra körül várhatók.

A helyi választási iroda tájékoztatása szerint rendkívüli esemény egyik szavazókörben sem történt, problémák kizárólag abból adódtak, hogy többen otthon felejtették az irataikat. A helyi választási bizottsághoz vasárnap 17 beadvány érkezett. Nyolcat elutasítottak, három kisebb jogsértésre - például plakát átragasztásra - vonatkozó beadványnak viszont helyet adtak.

Pécsett egy önkormányzati képviselőt is választanak, a 8. számú egyéni választókerületben a korábbi képviselő lemondása miatt kell időközi választást tartani.

Új polgármestert választ a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Martonyi 342 voksolásra jogosult polgára is. A település korábbi polgármestere, Drencsán Balázs Péter januárban lemondott posztjáról. A tisztségért három független jelölt indul.

A Pest megyei Piliscsabán polgármestert és képviselő-testületet is választanak. A 13 tagú képviselő-testület február 10-én feloszlatta magát, mivel a polgármester nem tett eleget a felszólításnak, hogy mondjon le. A polgármesteri posztért hatan indulnak.

A Zala megyei Pethőhenyén arról tartanak helyi népszavazást, hogy a község önkormányzata átadja-e Cserlap, Hosszúhegy és Kápolnahegy lakott területrészeit Zalaegerszegnek. A helyi népszavazást sajátos körülmények között, vasárnap este kezdődő közmeghallgatás keretében tartják. Az önkormányzati törvény lehetőséget ad arra, hogy az 500-as lélekszám alatti településeken falugyűlésen bonyolítsák le a népszavazást. A helyi népszavazáson a három településrészen élő 22 választásra jogosult adhatja le szavazatát.