Törvénytelen NFÜ-segítség az IBM-nek

Vágólapra másolva!
Az IBM pályázata nem felelt meg a pénzügyi minimum feltételeknek az iskolai informatikai fejlesztésre kiírt pályázaton, az NFÜ mégis versenyben tartja - írja a Magyar Nemzet. Vági Márton, a szervezet elnöke szerint az IBM kizárásával csak egy pályázó maradna, a versenyhelyzetet pedig fenn kell tartani.
Vágólapra másolva!

Törvénytelen segítséget kapott a digitális táblák beszerzésére kiírt tenderen az IBM - írja a Magyar Nemzet. A lap birtokába került dokumentum szerint nem felel meg a közbeszerzési eljárásban kiírt pénzügyi minimum követelményeknek az iskolák informatikai fejlesztésére, többek között a digitális táblák beszerzésére vonatkozó tender egyik jelentkezője, az IBM, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) mégis engedi versenyezni a céget.

Puskás Imre, az NFÜ jogi főosztályvezetője levélben tájékoztatta Vági Mártont, a szervezet elnökét, hogy az IBM pályázatában a megköveteltnél kisebb árbevételt tüntetett fel (20 helyett kevesebb mint 18 milliárd forintot) amit önkéntes hiánypótlással próbált meg korrigálni - írja a Magyar Nemzet. A tender bírálóbizottsága szerint a módosítást nem engedi a közbeszerzési törvény, ezért azt javasolták Vági Mártonnak, hogy azt ne fogadja el.

Az NFÜ elnöke azonban amellett döntött, hogy tekintsék érvényesnek az IBM tenderét, mert annak kizárása esetén csak egy pályázó, a HP maradna versenyben. A versenyhelyzetet pedig fenn kell tartani Vági Márton indoklása szerint.

Magyar Bálint 2005-ben ígérte meg először, hogy negyvenezer iskolai tantermet szerelnek fel digitális táblákkal. Azóta többször módosították a beruházás céldátumát, és még mindig nem tudni, mikor valósul meg - foglalja össze az ügy előzményeit a Magyar Nemzet.