Érvénytelen volt a Toller mandátumára kiírt választás

Vágólapra másolva!
Fideszes győzelemmel zárult, de érvénytelen lett a baranyai időközi képviselőválasztás. Az országgyűlési választást a gondnokság alá helyezett Toller László képviselői helyére írták ki, de mivel a részvételi arány csupán 30 százalékos volt, a szavazást meg kell ismételni.
Vágólapra másolva!

Kővári János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot Baranya 3. számú választókörzetében a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulójában. A forduló ugyanakkor érvénytelen lett az alacsony részvételi arány miatt - közölte a helyi választási iroda.

Az adatok százszázalékos feldolgozása után kialakult előzetes eredmény szerint Kővári János az érvényes szavazatok 63,1 százalékát szerezte meg, vetélytársai közül Tóth Bertalan (MSZP) 24,8, Palancsa Gábor (Jobbik) 7,8, Szigethy Béla (MDF) pedig 3,3 százalékot ért el.

A Pécs Kertvárost és 9, a baranyai megyeszékhelyhez közeli települést magába foglaló választókörzetben 30,8 százalékos volt a részvétel. Ahhoz, hogy a választás érvényes legyen, a jogosultak több mint a felének kellett volna megjelennie a szavazóurnáknál, így június 21-én második fordulóra kerül sor a négy jelölt részvételével. Akkor az érvényességi küszöb 25 százalékos részvétel lesz.

Baranya 3. számú egyéni országgyűlési választókörzetében azért tartottak időközi választást, mert a szocialista Toller László - cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével - a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is.