Spórolásból bezárják a Gyorskocsi utcai börtönt

Vágólapra másolva!
Évi 130 millió forintot akar megspórolni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Gyurskocsi utcai börtön ideiglenes bezárásával. Az őröket és a rabokat a többi budapesti intézménybe helyezik át. Az épület több mint nyolcvan éve szolgál börtönként, többek közt itt tartották Nagy Imre perét is.
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen bezárják a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumát, a mintegy 220 fogvatartottat és a börtönőröket elsősorban a budapesti intézet más részlegeiben helyezik el - tájékoztatta az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerdán.

A Gyorskocsi utcai épületet június 30-ig ürítik ki, az intézkedéstől az idei évre 50 millió, jövőre 130 millió forintos megtakarítást remél a BVOP. A parancsnokság sajtóosztályán az MTI kérdésére azt mondták: ha kedvezően változnak a gazdasági körülmények, illetve ha aránytalanul megnövekedne a fogvatartotti létszám, a részleget ismét megnyitják.

A BVOP közleménye szerint a gazdasági válság és az államháztartás bevételeinek csökkenése miatt csökkentek a büntetés-végrehajtás költségvetési forrásai is, ezért megvizsgálták, hogy milyen lehetőségeik vannak a költségcsökkentésre. Az elsődleges szempont a BVOP szerint a munkahelyek megtartása és a szervezet biztonságos, hatékony működésének biztosítása volt. Kökényesi Antal országos parancsnok márciusi intézkedése is ezt tartotta szem előtt, amikor a működési és dologi költségek hatékonyabb felhasználásáról hozott döntéseket, a személyi állomány létszámának megtartása mellett.

A börtönszelengben csak Szpídkár néven emlegetett Gyorskocsi utcai börtönépületet 1913-ban kezdték el építeni, de a munka a világháború miatt majdnem 10 évig tartott. 1944-ben ebben az épületben rendezkedett be a náci titkosrendőrség, a Gestapo, majd az 1950-es években is több politikai fogoly, köztük Kádár János későbbi pártfőtitkár is raboskodott itt. Később az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt is hírhedté vált, az épületben zajlott le 1958-ban Nagy Imre miniszterelnök és társainak pere is. Az épületben jelenleg a büntetés-végrehajtás mellett a BRFK vizsgálati főosztálya, az Igazságügyi Orvosszakértői Intézet és a Budapesti Katonai Ügyészség is helyet kap.