Megjött az első használt belga busz a BKV-hoz

Vágólapra másolva!
Saját kerekein érkezett Belgiumból Budapestre azoknak a használt buszoknak az első darabja, amelyekkel a BKV fel akarja frissíteni járműparkját. A sárga színű csuklós buszok nyolcévesek, és átlag 300 ezer kilométert futottak a brüsszeli utcákon. Kisebb felújítások után ősszel már utasokat szállíthatnak a járművek.
Vágólapra másolva!

32 darab Van Hool típusú csuklós buszt vásárolt a BKV Belgiumból, az első busz csütörtökön érkezett meg Budapestre. A buszt nem vasúton vagy tréleren szállították, hanem a BKV közleménye szerint saját kerekein gördült Belgiumból Budapestig.

A használt buszok átlagéletkora nyolc év, és ősztől állhatnak majd forgalomba. Nyáron még honosítani kell őket, be kell szerelni a klímaberendezéseket és a nagyobb utastéri ablakokat is.

A belga gyártó 300 ezer kilométert futott buszokat szállít le a BKV-nak. A buszok Brüsszelben közlekedtek, a helyi közlekedési cégnek azonban lejárt a lízingszerződése a járművekre, ezért nyílt módja a BKV-nak a megvásárlásukra.

A BKV szerint az ajánlatok értékelési szempontja a minél alacsonyabb ár volt. A belga Van Hool 32 AG300-as csuklós buszt szállít, darabonként 70 ezer eurós - 20 millió forintos - áron.

A BKV-buszok átlagos életkora ezekkel együtt is meg fogja haladni idén a 16 évet. Még a felújítások sem oldják meg az ebből fakadó műszaki problémákat.