Érvénytelen volt a szavazás Toller utódáról

Vágólapra másolva!
Meg kell ismételni az időközi országgyűlési választást Barany 3. számú választókörzetében, mert a vasárnapi második fordulón a részvételi arány nem érte el a szükséges 25 százalékot. Toller László szocialista képviselő mandátumáról kellett volna dönteni. Az első fordulót június 7-én a fideszes Kővári János nyerte, és vasárnap is ő szerezte a legtöbb szavazatot. Az új választást legkorábban szeptemberre írhatják ki.
Vágólapra másolva!

Érvénytelen lett az időközi egyéni országgyűlési képviselő-választás második fordulója is Baranya 3. számú választókörzetében vasárnap, így új választást kell kiírni - közölte a helyi választási iroda vezetője, Papp Judit. Az érvényességhez több mint huszonöt százalékos részvételre lett volna szükség. Ehelyett az adatok 98,39 százalékos feldolgozottsága alapján a voksoláson 8 798-an vettek részt, ami 17,6 százalékos részvételt jelent.

Pécs Kertváros, valamint 9 környező település választópolgárai reggel 6 és este 7 óra között voksolhattak vasárnap. A végleges eredmény várhatóan az utolsó, 62. szavazókör eredményeinek ismeretében kedden lesz meg, amikor megérkezik az egyetlen külföldön, Nagy-Britanniában szavazó állampolgár voksa.

Az irodavezető elmondta: a jogszabályok szerint az új választást négy hónapon belülre kell kiírni, a mostani és a következő voksolás között pedig legalább hetvenkét napnak kell eltelnie. Emiatt legkorábban szeptember elején tarthatják meg az új szavazást, ami szintén kétfordulós lesz. Arra a pártok új jelölteket állíthatnak, és újra kezdődik a kampány is. Papp szerint a körzetben egy kétfordulós időközi választás lebonyolítása mintegy 15-17 millió forintba kerül.

A körzetben azért kellett új választást kiírni, mert a három évvel ezelőtt közlekedési balesetet szenvedett MSZP-s Toller László - cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezéssel - elvesztette parlamenti mandátumát. A képviselői székért hárman indultak: Kővári János a Fidesz-KDNP, Palancsa Gábor a Jobbik, Tóth Bertalan pedig az MSZP képviseletében. Az MDF-es Szigethy Béla az első forduló után visszalépett a jelöltségtől.

A fideszes jelölt javított, a szocialista rontott

A június 7-én megtartott első forduló érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség, de a választók mindössze 31,37 százaléka járult az urnák elé. Az első fordulót Kővári János nyerte, aki az érvényes szavazatok 63,1 százalékát szerezte meg. Tóth Bertalan 24,8, Palancsa Gábor 7,8, Szigethy Béla pedig 3,3 százalékot ért el.

A vasárnapi második fordulón is Kővári szerezte messze a legtöbb szavazatot. A beérkezett szavazólapok 95 százalékos feldolgozottsága alapján Kővári 6533, Tóth Bertalan 1402, míg Palancsa 476 szavazatot kapott - mondta Papp Judit. Kővári így ezúttal az érvényes szavazatok 77,41 százalékát szerezte meg, ami azt jelenti, hogy június 7-éhez képest több mint 14 százalékkal jobban teljesített.

Az MSZP-s jelölt közel 8 százalékkal rosszabb eredményt ért el, mint két héttel ezelőtt: az emberek 16,86 százaléka voksolt rá. A Jobbikos jelölt eredménye is romlott valamelyest: 5,73 százalékra esett vissza a támogatottsága.

A választáson 30 szavazat érvénytelen volt, 4 hiányzott.