Perel a lezárt nyomozás után az UD Zrt.

Vágólapra másolva!
Kártérítési pert fontolgatnak az állam vagy az érintett állami szerv ellen az adatgyűjtési ügybe keveredett és közben tönkrement UD Zrt. vezetői, miután tíz hónap után bűncselekmény hiányában megszüntették a vagyonvédelmi céggel kapcsolatos nyomozást. Az eljárás megszüntetésével egy időben újabb nyomozások indultak, de még nem derült ki, ezeknek ki a gyanúsítottja. Az adatgyűjtési ügyet egykor kirobbantó politikusok ellen is javában tart az eljárás.
Vágólapra másolva!

Polgári peres úton fog kártérítést kérni az UD Zrt., amiért a vagyonvédelmi cég tönkrement, mivel belekeveredett az adatgyűjtési ügybe - mondta az [origo]-nak pénteken Horváth József, a cég egyik vezetője, miután csütörtökön a rendőrség bejelentette, hogy nem nyomoz tovább a céggel kapcsolatos ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, valamint számítógépes rendszer feltörése miatt indult eljárást szüntette meg, bűncselekmény hiányára hivatkozva.

"Az elmúlt tíz hónap nehézségei után nehéz elhinni, hogy vége és örülni neki" - mondta Horváth, akit elmondása szerint egyszer sem hallgattak ki a nyomozás ideje alatt. Hozzátette, egyelőre megvárják, hogy a céget feljelentő Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója tesz-e panaszt a nyomozás megszüntetése miatt, majd eldöntik, pontosan milyen lépéseket tesznek a "hat év alatt felépített cég tönkretétele" miatt.

Futó Barnabás, az UD Zrt. képviselőinek ügyvédje kérdésünkre hozzátette: az iratok áttanulmányozása után derül ki, a magyar állammal vagy valamelyik állami szervvel szemben indítanak-e kártérítési eljárást. "Ehhez szakértőnek kell megállapítania, hogy mennyit ért a cég, mielőtt az ügy kipattant, azt viszont nem lesz nehéz bizonyítani, hogy mára emiatt csökkent nullára az értéke" - tette hozzá.

A bejelentők ellen indult eljárás

Az adatgyűjtési ügy tavaly ősszel került nyilvánosságra: Laborc Sándor kezdeményezésére házkutatást tartottak az UD Zrt.-nél, majd Szilvásy György akkori titokminiszterként bejelentette, hogy egy polipként működő árnyék-titkosszolgálatot sikerült leleplezni, amely többek között a kormányzati gerinchálózat elleni támadásra készült. A bejelentéssel nyilvánosságra kerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetésekről készült felvételek, amelyeken fideszes politikusok - Demeter Ervin és Kövér László - beszéltek a biztonsági cég vezetőivel.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig egy másik, UD Zrt.-hez köthető hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely szerinte azt bizonyította, hogy politikai ellenfele, Almássy Kornél a pártra és rá nézve terhelő adatok gyűjtésével bízta meg a céget.

Tavasszal viszont az ügyészség végül Szilvásy Györgyöt gyanúsította meg hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaéléssel, amiért szerintük jogtalanul sokszorosította és adta tovább a lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket az adatgyűjtési ügyben. Dávid Ibolya és párttársa, Herényi Károly ellen szintén eljárás indult, az ügyészség kezdeményezésére az Országgyűlés ősszel dönthet mentelmi joguk felfüggesztéséről. A két MDF-est szintén személyes adattal visszaéléssel gyanúsíthatja meg az ügyészség a birtokukba került hangfelvételek közlése miatt.

"Ritka az ilyen fordulat, hogy pont azokra csap vissza egy ügy, akik indították" - fogalmazott Futó Barnabás. Hozzátette, ügyfelei kezdettől tagadták a bűncselekmények elkövetését, és azt állították, hogy a céget politikai célokra akarták felhasználni.

Más bűncselekmények miatt még nyomoznak

Az NNI közleménye szerint - bár a legsúlyosabb bűncselekmények, így az államtitoksértés, a magántitoksértés miatt már nem nyomoznak - az eljárás során talált bizonyítékok alapján nyomozás indulhat többek között visszaélés haditechnikai termékkel, befolyással üzérkedés, többrendbeli hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés miatt. Az összesen öt különböző nyomozást, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészségek és az NNI folytatják.

Az UD Zrt. vezetőinek ügyvédje nem tartja valószínűnek, hogy ezekben az eljárásokban ügyfelei lennének a gyanúsítottak, mert ilyen bűncselekmények velük kapcsolatban egyszer sem merültek fel. Hivatali visszaélést, de még akár befolyással üzérkedést is inkább hivatalos személyek követhetnek el - tette hozzá.

Kerestük Szilvásy Györgyöt, de az egykori titokminisztert nem tudtuk elérni. A Szilvásyt a személyes adattal visszaélés miatt folyó ügyben képviselő ügyvéd, Sebes Péter kérdésünkre elmondta: ha megszüntették is a nyomozást, annak elindításához alapos gyanú kellett. Megjegyezte, a közvélemény előtt talán nem jól hangzik, hogy lezárták a nyomozást, miközben Szilvásy ellen nyomozni kezdtek, de felhívta a figyelmet arra, hogy a két ügy független egymástól.