Megszüntették az UD Zrt. ellen indult egyik nyomozást

Vágólapra másolva!
Nem nyomoz tovább az adatgyűjtési ügyben elhíresült UD Zrt. ellen a VPOP. A vámosok adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt indítottak eljárást, amelyet most bűncselekmény hiányában megszüntettek - közölte az MTV Híradója.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában megszüntette az adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt folytatott nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az UD Zrt. ügyében - közölte az MTV Híradója. Az UD Zrt. ügyében a rendőrség is nyomoz, a Híradó úgy tudja, ők sem találtak semmi törvényelleneset. Egy hete a Népszabadság is arról számolt be, hogy néhány héten, maximum egy hónapon belül lezárná a rendőrség az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal 2008. szeptember 10-i feljelentése alapján elrendelt nyomozást.

Az UD Zrt. neve az adatgyűjtési ügyben vált ismertté. Az ügy azután kapott nagy nyilvánosságot, hogy Dávid Ibolya tavaly szeptemberben bejelentette, egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A főügyészség végül nem foglalkozott az üggyel.

Az adatgyűjtési ügy kapcsán azonban a Nemzetbiztonsági Kabinet is ülésezett, miután Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter azt állította: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését". Az ügyben érintettek magántitok megsértése miatt tettek feljelentést.

Ezzel kapcsolatban a rendőrség és az ügyészség is nyomoz. Az ügyészség már gyanúsítottként hallgatta ki Szilvásy György volt titokminisztert (kihallgatásáról ebben a cikkben olvashat részleteket), akit hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg, illetve kérte a parlamenttől Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője mentelmi jogának felfüggesztését. Őket meg nem erősített információk szerint kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével gyanúsítják. (Erről ebben a cikkben tudhat meg többet.)