Vágólapra másolva!
Gyanúsítottként idézték a napokban Szilvásy György volt titokminisztert a tavaly ősszel kirobbant adatgyűjtési üggyel kapcsolatban - írta a Magyar Nemzet, amelynek információit kedd délelőtt Szilvásy ügyvédje is megerősítette. Az UD Zrt. képviselői tettek feljelentést tavaly ősszel, miután nyilvánosságra kerültek a vagyonvédelmi cég vezetőinek lehallgatott telefonbeszélgetései. A nyomozó ügyészség nem árulta el, valóban gyanúsított-e Szilvásy.
Vágólapra másolva!

Szilvásy György volt titokminisztert valóban beidézte az ügyészség gyanúsítotti kihallgatásra - erősítette meg Sebes Péter, a volt tárcavezető ügyvédje, aki szerint azt nem közölték egyelőre, mi a kihallgatás tárgya. A Magyar Nemzet kedden írt arról, hogy gyanúsítotti idézést kézbesítettek a napokban Szilvásy Györgynek az UD Zrt. ügyével összefüggésben. A lap szerint Szilvásy kihallgatása azzal a feljelentéssel állhat kapcsolatban, amelyet az UD Zrt. egyik vezetője tett, miután nyilvánosságra került a vagyonvédelmi cég egyik embere és Csányi Sándor OTP-vezér közötti, lehallgatott telefonbeszélgetés.

Sebes Péter úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemzet jobban informált, mint ő vagy Szilvásy György. Egy héttel ezelőtt keresték meg az ügyben az ügyfelét, mire hiába kérték az ügyészségtől, közöljenek valamit a kihallgatás tárgyáról. Ha ezt a napilap tudni véli, akkor nekünk is szükségük lenne információra ahhoz, hogy Szilvásy György megfelelően fel tudjon készülni, és az adott témában pontos válaszokat tudjon adni - mondta az ügyvéd. A nyomozás személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények miatt indult, de hogy "Szilvásy Györgyöt mivel gyanúsítják, azt - úgy tűnik - a Magyar Nemzet jobban tudja" - tette hozzá.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a volt minisztert még a héten kihallgathatják a Központi Nyomozó Főügyészségen. Szilvásy György jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatója. A lap állítása szerint többször is hiába kereste, a vagyonkezelő szóvivője, Száraz Gábor pedig nem kívánt nyilatkozni, mert szerinte az ügy Szilvásy személyét, nem pedig a társaságot érinti.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője arra hivatkozva nem kommentálta a lap értesüléseit, hogy jövőbeni nyomozati cselekményekről nem adhat felvilágosítást. A szóvivő azt kiemelte, hogy amennyiben egy büntetőeljárásban valakit gyanúsítottként idéznek, akkor az idézésben nem közlik a gyanúsítás konkrét szöveget, erre csak a gyanúsítotti kihallgatáson kerül sor. Ehhez a főügyészség vezetője, Keresztes Imre az [origo] kérdésére annyit tett hozzá: "még meg sem történt vagy valamilyen feltételtől függő nyomozati eseményre vonatkozó sajtóértesülésekkel egyáltalán nem foglalkozhat az ügyészség".

Az UD Zrt. egyik vezetője tavaly ősszel azért tett feljelentést magántitok jogosulatlan megszerzése miatt, hogy a rendőrség vizsgálja meg, ki készítette a felvételt, és az hogyan szivárgott ki. "Ügyfelem vallomása alapján is elképzelhetőnek tartom, hogy Szilvásy Györgyöt gyanúsítottként hallgassák ki" - mondta az [origo]-nak Futó Barnabás, aki az UD Zrt. egyik vezetőjének, Horváth Józsefnek az ügyvédje. Mint mondta, Horváthot már meghallgatta tanúként a nyomozó ügyészség, és az általa elmondottak alapján szerinte előfordulhat, hogy Szilvásyt is kikérdezik.

A vagyonvédelmi cég egyik vezetője azt követően tette feljelentést, hogy tavaly szeptemberben házkutatást tartottak a vállalkozásnál, és többek közt adathordozókat, számítástechnikai eszközöket foglaltak le. A házkutatás után indult nyomozás azóta is tart, de az ügynek még mindig nincs gyanúsítottja. Márciusban a hatóságok bejelentették, hogy több bűncselekményre utaló bizonyítékot is találtak a lefoglalt számítógépeken, csakhogy ezek alapján olyan bűncselekmények gyanúja merült fel, amelyekben más-más szervek illetékesek, ezért ott kell lefolytatni az eljárásokat.

Az UD Zrt. ellen induló eljárást tavaly ősszel Szilvásy György jelentette be, mint akkori titokminiszter. Úgy fogalmazott, hogy egy árnyék-titkosszolgálat működését sikerült leleplezni, amely a kormányzati gerinchálózat elleni támadásra készült. Az ügyről szóló részletes cikkünket itt elolvashatja.