Bíróság elé állítaná az UD-ügy felelőseit a Fidesz

Vágólapra másolva!
Nem csak a hétfőn lemondott NBH főigazgató, Laborc Sándor az egyedüli felelős az adatgyűjtési ügyben, ezért meg kell keresni a többi érintettet is - közölte a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint az új nemzetbiztonsági vezetőnek segítenie kell tisztázni, kik használták politikai célokra a szervezetet.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint az UD Zrt.-ügyben nem Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lemondott főigazgatója az egyetlen felelős, ezért meg kell találni a többieket is, akiknek nemcsak távozniuk kell a közéletből, hanem bíróság előtt is felelniük kell a tettükért.

A Fidesz úgy látja, Laborc Sándor hétfői lemondásával a menesztését előzte meg - mondta Demeter Ervin, a párt országgyűlési képviselője kedden. Szerinte a hétfőn lemondott főigazgató helyzete tarthatatlanná vált, ugyanis "az általa kreált operatív operett visszájára fordult, és mára azok lettek a gyanúsítottak, akik a politikai pecsenyéjüket szerették volna az UD Zrt.-ügyön sütögetni".

A Fidesz szerint az új NBH-főigazgatónak - bárki legyen is - feladata, hogy feltárja a törvénysértéseket, és ezzel segítse az adatgyűjtési ügy tisztázását, a felelősök megtalálását. Arra a kérdésére, hogy kik lehetnek a további felelősök, Demeter Ervin közölte: Szilvásy György volt titokminiszter már gyanúsított, rajta kívül az igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelőssége is felvetődik, mert egyelőre nem ismeretes, hogy a volt kormányfő mennyire tudott az ügyről.

Laborc Sándor dandártábornok hétfőn mondott le a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjáról, amit szeptember 1-jei hatállyal fogadott el Bajnai Gordon kormányfő. Laborc utóda Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatója lesz. (Az erről szóló cikkünket, és az adatgyűjtési ügy hátterét itt megtalálja).