Az MSZP alapítványáról vallottak a Zuschlag-perben

Vágólapra másolva!
Egy újabb tanúvallomás szerint is a 2006-os választási kampányra fordították azt a pénzt, amelyet két, Zuschlag Jánoshoz kötődő egyesület nyert el az MSZP pártalapítványától. A vád szerint a két országgyűlési képviselő, Csiha Judit és Baráth Etele nem tudott a törvénytelen finanszírozásról, de Baráth kampányfőnöke vádlott lett a Zuschlag-perben.
Vágólapra másolva!

Az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól is érkezett pénz a Zuschlag-perben érintett egyesületekhez, amelyet a 2006-os választási kampányra használtak fel - erősítette meg egy másik tanú korábbi vallomását a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselő egykori kampányfőnöke.

A tanú Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva a nyári ítélkezési szünet előtti utolsó tárgyalási napon azt mondta: arról van tudomása, hogy a 2006-os választások előtt volt a Táncsics Alapítványnak egy pályázata, amellyel kapcsolatban Zuglóból Lados István másodrendű és Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlottak voltak azok, aki a pályázatok elkészítésében közreműködtek.

A volt kampányfőnök megerősítette, tudomása volt arról is, hogy országgyűlési képviselők aláírása volt szükséges a pályázathoz, de a részleteket nem ismerte. Arról, hogy ajánlásra van szükség, Csiha Judittól szerzett tudomást. Amikor Csiha megkérdezte a véleményét azzal kapcsolatban, ajánlást adhat-e egy civil szervezet részére, ő azt mondta, hogy aláírhatja, mert az ajánlást Kemecsei kérte, aki Zugló másik országgyűlési választókörzetében az MSZP jelöltjeként indult Baráth Etele kampányfőnöke volt.

A tanú közölte, hogy a Táncsics Alapítványhoz pályázó civil szervezetet - a vádhatóság szerint a Zuschlag János korábbi MSZP-s képviselőhöz és társaihoz köthető Szövetség a Modern Magyarországért Egyesületet - nem ismerte, számára az azt képviselő Kemecsei Árpád neve volt a garancia arra, hogy az "egyesület rendben van". Arról volt tudomása, hogy a másik képviselőjelölttől, Baráth Etelétől is hasonló támogató nyilatkozatot kértek, illetve egy hasonló pályázat benyújtására került sor.

A bíró kérdésére a tanú felidézte: egy alkalommal Lados István, Zuschlag egykori titkára megkérte arra, hogy őt és Kemecseit gépkocsival vigye le Kiskunhalasra a pályázatokkal kapcsolatban. A tanú megerősítette Lados és Kemecsei korábbi vallomását, mely szerint a Táncsics Alapítványtól elnyert pénzért mentek Kiskunhalasra. A Kemecsei által, a tanú számára ismeretlen személytől átvett pénzről azt mondta, azt a választási kampány során használták fel.

A Táncsics Alapítványhoz a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nyújtott be pályázatot és nyert 500-500 ezer forintot. Az ügyészség szerint a két egyesület Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozott. A vád szerint Baráth és Csiha nem tudtak arról, hogy az alapítványtól elnyert pénzeket a 2006-os országgyűlési kampányukhoz felhasználták. A törvény értelmében a pártalapítványok nem folytathatnak kampányt, forrásaikat kizárólag tudományos és oktatási célokra fordíthatják.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető alelnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.