Székesfehérváron sem gyűlhet össze a Magyar Gárda

Vágólapra másolva!
Budapesten és Székesfehérváron is rendezvényt akart tartani augusztus 22-én a Magyar Gárda, a rendőrség azonban egyiket sem engedélyezte. Az újjáalakult gárda rendezvényei a rendőrség szerint továbbra is ellentétesek a gyülekezési joggal.
Vágólapra másolva!

Nem engedélyezte a rendőrség az újjáalakult Magyar Gárda mozgalom augusztus 22-i, Székesfehérvárra tervezett rendezvényét. A szervezet Budapestre is bejelentett egy rendezvényt ugyanarra a napra, a rendőrség ezt sem engedélyezte.

R.Szabó Ágnes rendőrségi szóvivő szerint a székesfehérvári rendőrkapitányság a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmányában, valamint a római egyezményben megfogalmazott rendelkezések alapján tiltotta meg a rendezvény megtartását.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. A Magyar Gárda mozgalom a bírói döntés szerint az egyesület szerves része, az ítélet az egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg. (Erről részletesen itt olvashat.)

A Jobbik Magyarországért Mozgalom július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom. A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt. (A gárda újjáalakulásáról szóló cikkünket itt találja.)