A bíróság szerint sem lehet Gárda-rendezvény

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint a bíróság is megerősítette korábbi tiltó határozatukat, amely kimondta, hogy a feloszlatott Magyar Gárda tagja nem tarthatnak eskütételt szombaton a Hősök terén. A rendőrség részben közlekedési okokra, részben az alapjogok védelmére hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt.
Vágólapra másolva!

A bíróság szerint a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombatra tervezett ünnepélyes eskütétele önmagában közrendbe ütközőnek minősíthető, ezért ha az új Magyar Gárda mozgalom tagjai megjelennek a helyszínen, a rendőrség a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden az MTI-vel.

A rendőrség közleménye szerint augusztus 10-én egy magánszemély bejelentést tett hozzájuk, hogy augusztus 22-én a Hősök terén az új Magyar Gárda mozgalom tagjainak ünnepélyes eskütételére kerül sor. A rendezvény megtartását budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta, a bejelentő azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a tiltó határozattal szemben a Fővárosi Bíróságra. A bíróság ezt elutasította és helybenhagyta a BRFK tiltó határozatát - közölte a rendőrség.

A BRFK szerint a bíróság azzal indokolta döntését, hogy elfogadja azt a közlekedésrendészeti szakvéleményt, amely alapján a közlekedés más útvonalon nem biztosítható a rendezvény megtartása esetén. A közlemény szerint a bíróság elfogadta a BRFK azon álláspontját is, hogy a gyülekezési jog nem járhat más alapjogok, illetve a nemzetközi szerződésekben foglalt alapvető érdekek aránytalan sérelmével, és mind az egységokmány, mint az egyezmény lehetővé teszi, hogy az állam a gyülekezés szabadságát meghatározott jogok és értékek védelme érdekében korlátozza.

A rendőrség hozzátette, hogy a bíróság utalt arra is, hogy a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet - amely egyesület szervezeti egységként foglalta magába a Magyar Gárda mozgalmat - a Fővárosi Ítélőtábla július 2-án jogerős ítéletével feloszlatta.

Az egyesület elnöke, a Jobbik nevű pártot is vezető Vona Gábor ugyanakkor már közvetlenül az ítélethirdetés után azt mondta, az egyének gyülekezési jogát azonban nem lehet korlátozni, amivel utalt arra, hogy a Gárda a továbbiakban is tartani fog gyűléseket. Két nappal később tartott is egy demonstrációt a mozgalom, amelyet a rendőrség oszlatott fel.