Ombudsmannál panaszkodik az adatgyűjtési ügyben Laborc

Vágólapra másolva!
Adatvédelmi biztoshoz fordult Laborc Sándor NBH-igazgató az UD Zrt. ügyében folytatott nyomozás megszüntetése miatt. A posztjáról szeptemberben távozó főigazgató szerint az ügyészség figyelmen kívül hagyott több, bűncselekményre utaló jogellenes tevékenységet, amikor megszüntette a nyomozást.
Vágólapra másolva!

Jóri András adatvédelmi biztoshoz fordult Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója. Laborc az UD Zrt. ügyében folytatott büntetőeljárás során tapasztalt anomáliák miatt fordult a biztoshoz.

Az MTI birtokába került dokumentumban Laborc Sándor az adatvédelmi biztosról szóló törvény azon szakaszára hivatkozik, amely szerint az országgyűlési biztoshoz bárki fordulhat, ha megítélése szerint valamely hatóság a tevékenysége során a beadványt benyújtó személy alapvető jogaival összefüggésben visszásságot okozott.

Mint írta, "a büntetőeljárás, különösen annak a bűncselekmény hiányában történő megszüntetése és az azzal kapcsolatban folyt jogorvoslati eljárás során olyan anomáliákkal szembesültem, amely a nyomozó hatóság és különösen az ügyészség részéről az állampolgárok személyes adatait érintő jogellenes, esetenként bűncselekményi gyanút megalapozó cselekmények figyelmen kívül hagyására utalnak".

Az NBH lemondott, és szeptemberben távozó főigazgatója tavaly szeptember 10-én feljelentést tett az UD Zrt. vezető beosztású munkatársai ellen, többek között a személyes adatok védelmét sértő bűncselekmények gyanúja miatt. A hatóságok nyomozni kezdtek, de az eljárást bűncselekmény hiányában végül megszüntették. Laborc panasszal ért a nyomozások megszüntetése ellen, de ezt a panaszát elutasította a Fővárosi Főügyészség (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

Laborc tájékoztatja az adatvédelmi biztost az UD Zrt. számítógépein talált környezettanulmányokról, arról, hogy szerinte a cég jogellenesen szerezte meg a MÁV ÁBE Biztosító ügyfeleinek listáját, és hogy saját nyomozóik szerint kémszoftvert is fejlesztett. A főigazgató azt bizonygatja, hogy az ügyészség alaptalanul szüntette meg bűncselekmény hiányára hivatkozva a nyomozást.

Laborc szerint a nyomozást megszüntető határozat elleni panaszát "az ügyészség gyakorlatilag érdemi indoklás nélkül" utasította el, ráadásul személyesen az az ügyész, aki a kifogásolt intézkedésekre maga adott utasítást.

Az NBH főigazgatója írásban is megkereste a legfőbb ügyészt, hogy a konkrét ügytől elvonatkoztatva vizsgálja ki a kifogásolt ügyészi eljárást és a jogorvoslat során felmerülő esetleges összeférhetetlenség kérdését, azonban beadványát - tartalmától függetlenül és kifejezett kérése ellenére - a Legfőbb Ügyészség a nyomozás megszüntetése ellen benyújtott panaszához csatolta, és elbírálás céljából a Fővárosi Főügyészségnek küldte meg.