A gyerekek fele már meggyógyult a H1N1-fertőzött iskolában

Vágólapra másolva!
Szerdán újra megnyit az a csepeli iskola, amely hétfő óta nem fogadja a diákokat a tömeges H1N1-megbetegedések miatt. Az intézmény igazgatója szerint 100 diák betegedett meg, de már több mint felük tünetmentes.
Vágólapra másolva!

A fertőzött diákok több mint fele már tünetmentes, és a 12 belázasodott tanár közül is 8 tanítani fog szerdán abban a csepeli iskolában, ahol múlt csütörtökön és pénteken több mint 100-an betegedtek meg az új típusú influenza vírusától - közölte az iskola igazgatója. Sepsi Zsigmond, a csepeli Adu Oktatási Központ vezetője szerint a legtöbb beteg a 14-16 évesek között volt, a felsőbb osztályok közül akadt olyan, amelyikben senki sem kapta el a vírust. A megbetegedett diákok csaknem kétharmada lány volt.

Az iskolában hétfőn és kedden tanítási szünet volt, de Sepsi szerint elképzelhető, hogy az első, szerdai tanítási napon sem meri sok szülő elengedni a gyermekét az iskolába. Az iskola - folyamatosan egyeztetve az ÁNTSZ-szel - minden lehetséges egészségügyi intézkedést megtett a további fertőzések megakadályozására. Az igazgató hozzátette: reméli, hogy az egészséges és tünetmentes diákok szerdán becsengetésre az iskolában lesznek.

Az Adu Oktatási Központban múlt hét csütörtökön kezdődött a tömeges megbetegedés, ekkor már az egyik osztályból 13-an, a másik osztályból 25-en hiányoztak, pénteken pedig már az iskola összes tanulójának egyharmada ment csak be a tanításra. Péntek este igazolta az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma, hogy a csepeli iskolában történt megbetegedéseket az A(H1N1) vírus okozhatta, mivel a beküldött 7 mintából 4-nél igazolódott az új vírus jelenléte.

Az iskola igazgatója vasárnap úgy döntött, hogy tanításmentes munkanapot tartanak hétfőn, majd kedden is. Az iskola munkatársai összesítették a megbetegedéseket, ennek alapján összesen 100 diák és 12 tanár fertőződött meg. A szülőktől kapott információk szerint a betegség magas lázzal járt, de senki nem került kórházba, és már hétfőre a diákok 30 százaléka tünetmentes lett.

Az országos tisztifőorvos korábban azt mondta: egy olyan diák lehetett a fertőzés forrása, aki korábban az Egyesült Államokban járt, és még a tanévnyitó előtt találkozhatott néhány társával. Így a múlt keddi iskolakezdéskor már nem csak ő, hanem 3-4 társa is továbbadhatta a többieknek a vírust.