Három ütemben adják be az ingyenes H1N1-oltásokat

Vágólapra másolva!
A súlyos betegek és a kismamák kaphatnak elsőként ingyenes H1N1-védőoltást - jelentette be az országos tiszti főorvos hétfőn. Összesen 3 ütemben adják majd be az oltást, az elsőben lesznek az orvosok és a legfontosabb alapellátásokért felelő dolgozók is.
Vágólapra másolva!

Három ütemben fogják beadni a H1N1 influenza elleni térítésmentes védőoltásokat a lakosságnak - jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten. Először azok kapnak majd az oltásból, akik súlyos betegségben szenvednek, de az első körbe tartoznak majd a várandós nők és az egészségügyi dolgozók is.

A krónikus betegségben szenvedők közé sorolta Falus a légzőszervi betegségben szenvedőket, asztmásokat, illetve a súlyosan elhízott, szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeket. Rajtuk kívül első körben kapnak ingyen oltást a HIV pozitív betegek, a daganatosok, illetve a krónikus máj- és vesebetegek is.

Szintén az első ütemben kapnak oltást azok az emberek, akik a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgálják, azaz akik a kritikus infrastruktúrát működtetik - mondta a tiszti főorvos. A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják majd be. Az ő számukra külön "kampányoltást" szervez majd az ÁNTSZ - közölte.

A harmadik ütemben a fél évesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást.


Falus Ferenc sajtótájékoztatója