Fél év után is hallgatnak az Irakban lelőtt magyarról

Vágólapra másolva!
Még mindig nem kapott hivatalos magyarázatot az Irakban márciusban agyonlőtt magyar férfi családja a halálesetre. A férfit feltehetően egy amerikai katona lőtte le. A kártérítést követelő családnak az amerikai hadsereg felajánlotta, hogy részt vehetnek a gyanúsított tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

Fél évvel azután, hogy Irakban egy amerikai katona fegyverétől meghalt egy magyar férfi, még mindig nincs hivatalos magyarázat a történtekre -mondta az elhunyt volt felesége és a család jogi képviselője. A 36 éves nagyradai Bogdán Tibor a TOIFOR alkalmazásában, teherautósofőrként dolgozott az iraki Tádzsiban, amikor március 26-án halálos lövés érte az amerikai támaszponton. A feltételezett tettest, egy 25 éves amerikai katonát még aznap őrizetbe vették.

A férfi volt felesége, Magasfalvi Tünde azt mondta: senki nem ajánlott kártérítést közös gyerekük számára, bár férje régi munkáltatója segítőkész volt. Az elhunyt magyar családja tavasszal másfél millió dolláros (280 millió forintos) igénnyel állt elő. A volt feleség szerint az egyetlen törvényes örökös a hatéves fiú, de nem ő, hanem a volt férje testvérei kérték a kártérítést. Bárándy György ügyvédet az egyik testvér kérte fel a család jogi képviseletére még tavasszal. Bárándy most azt mondta: már korábban közölte a családdal, hogy amennyiben nyernek, a megítélt összeg a hatéves fiúé lesz.

Az ügyvéd közölte, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül küldte el a levelet, amelyre egy amerikai ezredes válaszolt, felajánlva azt a lehetőséget, hogy a család részt vehet a gyanúsított hadbírósági tárgyalásán, és ennek költségeit fedezik. A tárgyalás időpontját azonban még nem közölték az ügyvéddel, akinek egyelőre arra kell válaszolnia, hogy a családból hányan utaznának el a bírósági eljárásra.

Bárándy hozzátette: pontosan még az sem tisztázott, hogy az Amerikai Egyesült Államok hadseregével vagy az állammal szemben folyhat a kártérítési eljárás, csupán annyit választoltak neki, hogy még visszatérnek erre a kérdésre. A haláleset körülményeiről azonban ő sem kapott tájékoztatást. Szerinte ehhez az információhoz a bíróságon juthat a család.

Az amerikai hadsereg április elején közölte, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó márciusi lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót - állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, és nem közölte az áldozat nevét sem.

Bogdán Tibort április 21-én temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán.