Vágólapra másolva!
A gyanú szerint a Budaházy György vezette mozgalom tagjaként terrorcselekmények előkészítésében vett részt az újabb gyanúsított, akit a Központi Nyomozó Ügyészség vett őrizetbe.  Az ügyészség szerint a gyanúsított maga is ajánlkozott a támadások elkövetésére.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsítottat vett őrizetbe és hallgatott ki a Központi Nyomozó Ügyészség a terrorcselekmények miatt nyomozásban - közölte az MTI-vel a főügyész. Az ügyészség gyanúja szerint Budaházy György 2007. elején egy Hunnia mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

Szerdán fogták el az újabb gyanúsítottat, vele együtt már 12 gyanúsítottja van a csoportnak, amely az ügyészség szerint bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket.

A most őrizetbe vett férfit azzal gyanúsítják, hogy a mozgalom katonájaként 2007 áprilisától folyamatosan részt vett a felkészülésben a támadásokra, illetve maga is ajánlkozott, vállalkozott ezek elkövetésére.

Tudta, hogy embert ölhet

2009. április hatodikán egy Budapesten szervezett találkozón a gyanúsított átvett egy futball-labdát, amelybe robbanóanyagot rejtettek és robbantó szerkezettel láttak el, hogy azt április 8-án Miskolcon a társaival egy országgyűlési képviselő ingatlanánál felrobbantsa.

A gyanúsított tisztában volt azzal, hogy a robbantásra használni kívánt anyag alkalmas emberi élet kioltására.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) április 8-án Pest megyében elfogott és őrizetbe vett négy embert, az ügyet később átvette a Központi Nyomozó Főügyészség. Ugyancsak a főügyészség jár el a május 15-én elfogott férfi ellen, aki - a megalapozott gyanú szerint - a százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve április 8-án társának egy futball-labdába rejtett bombát adott át, amelyet egy országgyűlési képviselő házánál akart társaival felrobbantani.

A főügyészség Budaházy Györgyöt gyanúsítja azzal, hogy 2007 elején megszervezte a csoportot. Budaházyt június 17-én vették őrizetbe, a bíróság június 19-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A gyanú szerint Budaházy utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István oktatási és kulturális miniszter családi háza elleni lőfegyveres támadást, és az ő utasítására dobtak Kóka János, az SZDSZ akkori elnökének épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében.

Budaházyt emellett azzal is gyanúsítják, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra: helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot, amit egy időben akartak felrobbantani. A bűncselekményt a rendőrség közbelépése akadályozta meg.