Nem kellett az ORTT-nek az új rádió önfeláldozása

Vágólapra másolva!
Úgy mentesítette átmenetileg az ORTT a médiatörvény összeférhetetlenségi szabályai alól a Sláger Rádió frekvenciáját októberben elnyerő FM1 konzorciumot, hogy a cég a pályázathoz beadott nyilatkozatában akár azt is vállalta volna: győzelme esetén feltétel nélkül és azonnal eleget tesz a jogszabály előírásainak. A cég pályázatában jelezte, hogy szeretné megtartani a Sláger frekvenciája mellett másik rádióadóját is.
Vágólapra másolva!

Az ORTT annak ellenére mentesítette átmenetileg a médiatörvényben előírt összeférhetetlenségi szabályok alól a Sláger Rádió frekvenciáját elnyerő FM1 konzorciumot, hogy a cég pályázatában kifejezetten azt jelezte: győzelme esetén azonnal, feltétel nélkül visszaadja már meglévő rádióadójának műsorszolgáltatási jogát - derül ki az FM1 szerdán nyilvánosságra hozott nyilatkozatából.

Az ORTT keddi ülésén az MSZP-s, fideszes és KDNP-s küldöttek úgy döntöttek, hogy a cég 180 nap haladékot kap arra, hogy megfeleljen a médiatörvény összeférhetetlenségi rendelkezéseinek. Az FM1 érdekeltségében ugyanis van már egy rádió, a Rádiócafé, a médiatörvény viszont kimondja, hogy egy országos műsorszolgáltatásra jogosult cégnek nem lehet egy másik rádióban is befolyásoló részesedése. A Sláger és a Danubius Rádió országos frekvenciáját megpályázó cégeknek ezért nyilatkozniuk kellett arról, hogy amennyiben győznek megszüntetik az esetleges összeférhetetlenséget.

Szerdán a szerződések aláírása után - bizonyos személyes adatok kivételével - nyilvánosságra hozta az ORTT a rádiópályázatra benyújtott anyagokat. Az [origo] kérte, hogy belenézhessen az FM1 pályázatába. Ebből kiderült, hogy az FM1 a pályázatban külön nyilatkozatban vállalta, hogy nyertessé nyilvánítása esetén "a szerződés megkötésének időpontjától" - vagyis e szerint szerdától - "a már meglévő körzeti műsorszolgáltatási jogáról minden további feltétel és igény nélkül lemond" vagy pedig kötelezettséget vállal arra, hogy az ORTT-vel közös megegyezéssel ezt megszünteti.

Ezzel szemben - a keddi döntésnek megfelelően - a szerdán aláírt szerződésbe már az került bele, hogy a Rádiócaféval csak május 3-i hatállyal szüntetnék meg a műsorszolgáltatási szerződést. Ez alól is adtak ugyanakkor egy kibúvót: ha eddig az időpontig az FM1 felszámolja a Rádiócafében lévő befolyásoló részesedését, akkor a szerdán aláírt szerződésnek ez a rendelkezése hatályát veszti. Vagyis megmaradhatna a Rádiócafé, ha a tulajdonosi szerkezet nem ütközik az összeférhetetlenségi szabályokkal.

Az [origo]-nak több, névtelenséget kérő médiahatósági forrás azt mondta: az ORTT ezzel - a médiatörvény és a pályázat szellemiségétől is eltérő - megoldással lehetőséget adott az FM1-nek arra, hogy május 3-ig úgy alakítsa a Rádiócaféban a tulajdoni arányokat, hogy az megfeleljen a szabályoknak, és a korábbi nyilatkozatával ellentétben mindkét rádiót megtarthassa.

A szerződésből kiderül az is, hogy a Rádiócafé tartozik több mint 10 millió forint (8.7 millió forint plusz áfa) műsorszolgáltatási díjjal az ORTT-nek.

Az FM1 vezérigazgatója, Kádár Tamás szerdán azt közölte az [origo]-val: FM1 megtette ezt a nyilatkozatot, de a pályázat egy másik részében, az ajánlatban azt is jelezték, hogy a "Rádiocafé visszaadása nem elfogadható megoldás, ezért a közös megegyezést" kérnek. A pályázat megnyerése után ezért kezdeményezték is az ORTT-nél, hogy ne kelljen azonnal lemondaniuk a már meglévő frekvenciáról, és ezt a médiahatóság kedden el is fogadta. Hozzátette, hogy maga a pályázat okozta az összeférhetetlenséget azzal, hogy a kért műsorszolgáltatási tapasztalatot meglévő rádióban lévő befolyásoló részesedéshez kötötte.

Az Advenio nem is nyilatkozott

A másik győztes, a Danubius frekvenciáját elnyerő Adveniónak sem kell visszaadnia a Lánchíd Rádió frekvenciáját. A cég kétharmad részben Nyerges Zsolt ügyvéd, egyharmad részben pedig a jobboldalinak tartott Lánchíd Rádió által alapított Lánchíd Vagyonkezelő tulajdonában van. A szerdán aláírt szerződésből kiderül, hogy - a szerződéskötés időpontjától kezdődő hatállyal - a Lánchíd Rádió üzletrészének egy része az Advenióban is tulajdonrésszel rendelkező Nyerges Zsolt ügyvédhez került. A tulajdoni hányadok átrendezésével senki nem rendelkezik egyszerre befolyásoló részesedéssel a most elnyert országos frekvenciában, illetve a Lánchíd Rádióban.

Az Adveniónak azért sikerült ilyen módon megtartania a Lánchíd Rádiót is a Danubius frekvenciája mellett, mert egyáltalán nem nyilatkozott pályázatában a Lánchídban lévő részesedésének felszámolásáról, bár ez a pályázat benyújtásának feltétele volt. Az ORTT két tagja - Majtényi László elnök és Timár János, az SZDSZ által delegált tag - többek között erre hivatkozva kérte a cég kizárását a pályázatból. Timár kedden az [origo]-nak azt mondta: "az Advenio nem is tett összeférhetetlenségi nyilatkozatot, így jogsértő módon kikerülte a problémát, az FM1 pedig, úgy tűnik, rájött, hogy balek volt, és utólag kér haladékot, hogy ő is hasonló módon járhasson el".