Bajnaira is ráparancsolt a rendőröket követelő MSZP

Vágólapra másolva!
Kedden még csak a borsodi MSZP kért rendőri erősítést a rendészeti minisztertől, szerdán azonban már a párt vezetése szólította fel a kormányt, hogy hozzon létre rendőrőrsöt Sajobábonyon, ahol hétvégén konfliktus robbant ki helyi romák és Jobbik-szimpatizánsok között. A szocialisták követelik a miskolci rendőrség megerősítését is.
Vágólapra másolva!

Az MSZP határozott fellépést vár el az államtól és a rendőrségtől a feloszlatott Magyar Gárdával szemben, és azt kéri a kormánytól, hogy már a jövő hónapban legyen önálló rendőrőrs Sajóbábonyban. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: azt is elvárják a kormánytól, hogy Miskolcon 2010 elején álljon fel és kapjon önálló helyet a készenléti rendőrszázad.

Korábban az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete is határozottan kérte Draskovics Tibor rendészeti minisztert, hogy két hónapon belül küldjön Miskolcra rendőri erősítést és hozzon létre Sajóbábonyban rendőrőrsöt - mondta Varga László, a párt országgyűlési képviselője kedden.

Az MSZP megyei vezetése még a hét elején találkozott Draskovics Tiborral, akit arra kértek, hogy azonnali hatállyal gyorsítsa fel a készenléti rendőri század Miskolcra telepítésének folyamatát. Ezzel is "bizonyíthatja alkalmasságát" a miniszteri posztra - mondta akkor Varga László. Minderre két hónap határidőt szabott az MSZP helyi szervezete - tette hozzá.

Lendvai Ildikó szerdán azt is elmondta, hogy ahol a feloszlatott Magyar Gárdára emlékeztető módon, világosan a szervezet újraszervezésére törekedve jelenik meg bárki, ott rendőr "nem maradhat tétlen". Az MSZP csepeli szervezete közben egy szerdai közleményében azt írta, a Magyar Gárda tagtoborzó akcióra készül Csepelen. A péntekre tervezett akció híre a Magyar Gárda honlapján is szerepel. A csepeli önkormányzat 2007. december 18-án nemkívánatos szervezetté nyilvánította a Gárdát.

A hétvégén komoly konfliktust okozott a Jobbik-szimpatizánsok és a helyi romák között kialakult feszültség a Miskolc melletti Sajóbábonyban. Az indulatok egy Jobbik-gyűlés után szabadultak el, de az első, tömegverekedésről szóló hírekkel ellentétben a rendőrség szerint csak egy autó ablakait verték be ismeretlenek. Azóta már hat ember ellen folyik eljárás. (A sajóbábonyi konfliktusról szóló helyszíni tudósításunkat itt olvashatja)