Utcán számolgatott milliókról volt szó a Zuschlag-perben

Vágólapra másolva!
Egy több mint hatmillió forintos támogatás körüli bonyodalomról volt szó a Zuschlag-ügy keddi tárgyalásán. A pénzt tévesen utalták, az utcán fizették vissza, de kevesebb volt, ezért egy minisztériumi alkalmazottól kértek kölcsön egymilliót, amit Zuschlagék adtak meg neki egy tanú szerint.
Vágólapra másolva!

A Zuschlag Jánoshoz köthető egyik egyesület bankszámlájáról 2004-ben egymillió forintot utaltak Tóth László, az Ifjúsági és Sportminisztériumban (ISM) alkalmazottjának bankszámlájára, a pénz egy korábbi kölcsön visszafizetését jelentette - vallotta egy tanú a Zuschlag-perben kedden.

A Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kihallgatott tanú, aki ma is a Prácser László kilencedrendű vádlotthoz tartozó egyesületeknél és alapítványoknál dolgozik, azt állította: azért kellett egy pályázaton támogatott rendezvény megtartásához kölcsönt kérni, mert a minisztériumtól a pénzt későn kapták meg. Azt azonban nem sikerült tisztázni a tárgyaláson, hogy a kölcsönadott pénzt miért egy Zuschlag Jánoshoz köthető szervezet adta vissza az ISM-ben dolgozó Tóth Lászlónak.

Téves utalás

A tanú szerint a Prácser Lászlóhoz köthető Fiatal Lokálpatrióták Társasága Egyesület az ISM pályázatán 6,7 millió forintot nyert, amit tévedésből a Zuschlag Jánoshoz köthető XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájára utaltak. A tanú szerint, amikor a minisztériumban reklamált a téves utalás miatt, azt mondták neki, hogy nem tudnak semmit sem tenni, próbálják egymás között elrendezni az ügyet.

A tanú vallomása szerint ezután jelentkezett nála telefonon Zuschlag János segítője, Lados István másodrendű vádlott, akivel az utcán találkozott és készpénzben átvette tőle a tévesen utalt pénzt, amiből azonban egymillió forint hiányzott. Ezt az összeget kérte kölcsön a tanú Tóth Lászlótól, amit Zuschlagék fizettek vissza Tóthnak.

A bíró kérdésére, miszerint jól emlékszik-e, amikor azt állítja, hogy Budapest egyik közterületén vett át és számolt meg több millió forintot, a tanú megerősítette a korábban elmondottakat, de semmilyen részletre nem emlékezett. Zuschlag János a tanú vallomására reagálva elmondta: a tévesen kapott pénzt Lados István közvetítésével juttatták el készpénzben a pályázat tényleges nyertesének. Lados István másodrendű vádlott azonban határozottan állította: hogy nem vett részt a pénz átadásában, és erről nem tud. Lados védője felsorolta azoknak a nevét, akiknek a XXI. Századi Egyesület számlájára "tévedésből" érkezett pénz után rövid időn belül átutaltak különböző összegeket. A nevek között több vádlott is szerepelt.

Homályos kölcsön

Katus Ferenc harmadrendű vádlott kijelentette: ő utalta át a XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájáról Tóth László nevére és bankszámlájára a pénzt, de erről nem tud többet, és a közel hatmillió forint átadásáról sem hallott.

A vádirat szerint Prácser László kilencedrendű vádlott tudott arról, hogy Zuschlag János és társai a pályázati tevékenységet, egy hosszabb idő óta összehangoltan működő csoport keretein belül végezték. A vádhatóság szerint Prácser László segített a pályázatok elkészítésében, amiért az elsőrendű vádlottól anyagi ellenszolgáltatásban részesült.

Német Zsolt ügyész indítványozta: a bíróság kérje meg a minisztériumtól az érintett pályázat minden dokumentumát, mert a tanú és a vádlottak egymásnak ellentétes dolgokat állítanak. A tanúvallomás és a vádlottak egymásnak ellentmondó állításai alapján felmerült annak a gyanúja, hogy a minisztérium teljesen azonos pályázatra mindkét szervezetnek átutalt 6,7 millió forintot, de annak felhasználásáról csak a Prácserhez köthető szervezet számolt el. A szervezetek könyvelésében nem jelenik meg a másik szervezetnek átutalt vagy attól kapott pénz.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek által beadott pályázatok révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

A tárgyaláson november közepén tanúként fogják meghallgatni a pályázati pénzekről döntő ifjúsági minisztérium több egykori vezetőjét, köztük Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, Mesterházy Attila korábbi politikai államtitkárt.

A Zuschlag-ügy fejleményeit ezen az oldalon követheti folyamatosan.