Kordonok közt tárgyalják Budaházy hídfoglalási ügyét

Vágólapra másolva!
A 2002-es Erzsébet hídi blokád miatt áll csütörtökön bíróság elé Budaházy György. Elsőfokon korábban 30 nap közmunkára ítélte őt a Fővárosi Bíróság. Most a Legfelsőbb Bíróság elé került az ügy, ahol felülvizsgálati eljárásban fogják tárgyalni. A bíróság Markó utcai épületét teljesen körbekordonozta a rendőrség, és rengeteg rohamrendőrt látni a környéken.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tartja nyilvános ülését a Legfelsőbb Bíróság Budaházy György ellen az Erzsébet híd lezárása miatt indult büntetőper felülvizsgálati eljárásában. Az Erzsébet híd forgalmát 2002-ben, egy hétköznap reggel akasztotta meg leállított személygépkocsikkal néhány tucatnyi demonstráló.

A Fővárosi Bíróság a híd lezárása ügyében egy éve közérdekű üzem megzavarásának kísérlete miatt harminc nap közérdekű munkára ítélte jogerősen Budaházy Györgyöt és öt társát. Ennek az ügynek a felülvizsgálati eljárásában tart nyilvános ülést ma a Legfelsőbb Bíróság. A tárgyaláson megjelent Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője is.

A rendőrség jelentős erőkkel vonult ki a Legfelsőbb Bírósághoz, és a fővárosi, Markó utcai épületet fémkordonokkal zárta körbe a Budaházy-per eljárásának kezdete előtt. A rendőrök a Szemere utca és a Stollár Béla közötti szakaszt fémkordonokkal lezárták. A kordonokon belül csapatszállító teherautókkal és autóbuszokkal érkezett rendőrök várakoznak, míg a Markó utca felőli főbejáratnál az útszakaszt kordonokkal teljesen lezárták - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az épület körül, illetve a környező utcákban - ahol a rendőrség már reggel forgalomkorlátozásokat vezetett be - legalább 200 rendőr áll készültségben, néhány egyenruhásnál könnygázgránát kilövésére alkalmas fegyver is látható. Szintén kordonokkal zárták le a Nagy Ignác utca és a Stollár Béla utca közötti szakaszt, azok mögött tucatnyi egyenruhás és kutyás rendőr áll készültségben.

Budaházyt, az elmúlt évek fővárosi utcai demonstrációinak ismert alakját egy másik eljárásban több internetes írása miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság - nem jogerősen - alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt. Ezt az ügyet fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja majd másodfokon.

Budaházy hónapok óta előzetes letartóztatásban van, mert az ügyészség gyanúja szerint 2007 elején egy Hunnia mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, őket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket.