Dicséri az új börtönt az ombudsman

Vágólapra másolva!
Megdicsérte a szombathelyi börtönt az állampolgári jogok biztosa. Jónak találta a rabok elhelyezését és a személyzet munkakörülményeit is. Csak apróbb hibákat talált.
Vágólapra másolva!

Jelentős különbségeket tapasztalt más büntetés-végrehajtási intézetekhez képest a másfél éve átadott, vegyes állami és magán-üzemeltetésben működő szombathelyi börtönben Szabó Máté ombudsman. Az állampolgári jogok biztosa hétfőn tette közzé megállapításait a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetről.

Az ombudsman elégedett volt az elítéltek és az ott dolgozók körülményeivel egyaránt. Jónak találta a zárkákat, a zárható WC-t és zuhanyozót, az egy zárkára jutó fogvatartottak számát. Az intézmény javára írta, hogy a rabok egy része szombaton is fogadhat látogatót, hogy rugalmasan kezelik a fogvatartott letéti pénzének felhasználását, illetve hogy elfogadható mértékben tudják foglalkoztatni az elítélteket. Jónak találta az épület őrzését, és elegendőnek a nevelők számát. A biztos előnynek nevezte, hogy a börtön Szombathely külterületén van.

Hátrányként jelezte ugyanakkor, hogy a vegyesen, állami és civil közreműködéssel működtetett intézményben lassú a felmerülő problémák tisztázása, nem világos az esetleges kártérítési felelősség, ami sérti a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét. Ugyancsak hátrányként értékelte, hogy a börtön tömegközlekedéssel nem megközelíthető, és hogy az elítéltek csak a zárkáikban tudják szárítani mosott ruháikat.