Ötmilliárdba kerül az afganisztáni magyar erősítés

Vágólapra másolva!
2010-ben fokozatosan küldik majd Afganisztánba azt a 200 fős erősítést, amelyre Bajnai Gordon kormányfő tett ígéretet Washingtonban. Az erősítés kiküldése a honvédelmi miniszter szerint 5,2 milliárd forintba kerül, amit a tartalékból fedeznek.
Vágólapra másolva!

Az első becslések szerint jövőre 5,2 milliárd forintot kell elkülöníteni a központi tartalékból a Magyarország által vállalt 200 fős afganisztáni csapaterősítésre - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön, az afganisztáni Khilagay bázison.

Bajnai Gordon miniszterelnök december 4-én Washingtonban jelentette be, hogy Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok új afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, és növeli katonai szerepvállalását a közép-ázsiai országban. A mintegy 200 fős erősítést Szekeres szerint fokozatosan, 2010 végéig hajtanák végre.

A miniszter az afgán katonák kiképzésében részt vevő magyar-amerikai csoport (OMLT) bázisán azt mondta, a csapaterősítés előkészületeit még idén megtennék. A kezdeti lépéseket átcsoportosításokkal fedeznék, de már a jövő év elején szükség lehet a központi tartalékból az 5,2 milliárd forintos csomagra.

Szekeres szerint a hangsúlyt a jövőben az afgán erők képzésére és felkészítésére helyezi a honvédség. A tervek szerint erre mintegy 50 katonát vezényelnének az országba, és az egység részt venne például az afgán légierő kialakításában is. Magyarország egy újabb OMLT-t is vállalhat, amire mintegy 30 embert küldenének.

A miniszter azt mondta, Magyarország már jelezte, hogy újra vállalná a kabuli reptér vezetését is, ami 70 plusz katonát venne igénybe. Egy ilyen méretű magyar kontingens esetében már szükséges egy, a logisztikai utánpótlást biztosító, 35 főből álló katonai egység is, amely Mazari-Sarifban teljesítene szolgálatot.

Jelenleg mintegy 380 magyar katona állomásozik Afganisztánban. Az OMLT mellett ők főleg a Baglan tartományban működő, magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) irányítják. A misszió fenntartása jelenleg évente 12 milliárd forintba kerül. Magyarország két katonáját veszítette el Afganisztánban, mindkettőjük tűzszerész volt, akikkel házi készítésű robbanószerkezetek végeztek.