Vesztegetési üggyel folytatódhat az elítélt exállamtitkár pere

Vágólapra másolva!
Vesztegetés miatt újabb vizsgálatot indított az ügyészség, amely kapcsolatban lehet a december elején felfüggesztett börtönre ítélt egykori államtitkárral, Benedek Fülöppel - írja a Magyar Nemzet. A lapnak az ügyészség annyit erősített meg, hogy a Benedek elleni büntetőeljárás során érkezett egy új bejelentés, ami alapján ismeretlen személy ellen indítottak eljárást vesztegetés gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb vizsgálatba kezdett az ügyészség Benedek Fülöppel, a nemrég hivatali visszaélés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egykori államtitkárral összefüggésben - írja a Magyar Nemzet. A nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, de a lap információi szerint az a gyanú, hogy az agrártárca egykori államtitkára vesztegetés bűntettét is elkövette.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt közölte, hogy a Benedek Fülöp és társai ellen a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészségen lezajlott büntetőeljárásban egy ismeretlen személy új bejelentést tett. Illetékességi okok miatt az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja az eljárást vesztegetés bűntettének gyanúja miatt.

A lap szerint az állami kézben lévő Concordia Közraktárak Zrt. hétszázezer forinttal járult hozzá az agrártárca egyik államtitkárának, valószínűleg Benedek Fülöpnek 2007-ben megrendezett vadászatához.

Benedek Fülöp, aki később a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) agrárügyekért felelős vezérigazgató-helyettesi posztját töltötte be, a korábbi bírósági eljárás során előkerült hangfelvételen maga állította, hogy vadászatot rendezett a honvédelmi miniszternek.

Az ügy előzménye egy 202 hektáros pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása. Egy székesfehérvári vállalkozó egy norvég befektetővel golfpályát és rekreációs központot akart építeni a területen, ami a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelésében volt. A területet Benedek személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában - Benedek ekkor volt a földművelésügyi minisztérium szakállamtitkára - átadta a Nemzeti Földalapnak.

A termőföldet pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak. Az ügyészség szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, valamint hogy a művelés alól kivont terület alkalmassá váljon a beruházásra. A bíróság szerint Benedek visszaélt hatalmával, ezért december elején másfél év, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték (erről itt olvashat).

A lap a cikk keretes írásában beszámol arról is: értesülései szerint a Központi Nyomozó Főügyészség hamarosan meghallgatja Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnököt a sukorói ingatlanügy miatt. Mint írják, az ügyészség valószínűleg a Lehet Más a Politika feljelentése alapján jár el, miszerint a sukorói idegenforgalmi beruházás kiemelt jelentőségű projektté nyilvánításakor megszegték a törvényi rendelkezéseket. (Az ügyről részletesen itt olvashat.)