Közös nyomozást akarnak a franciák az eltűnt lány ügyében

Vágólapra másolva!
A párizsi ügyészség december végén hivatalosan kérte a magyar igazságügyi hatóságok együttműködését a Budapesten eltűnt francia diáklány ügyében - közölte az AFP hírügynökség. A franciák már december közepén eljárást indítottak, de egyelőre sem ők, sem a magyar nyomozók nem jutottak eredményre.
Vágólapra másolva!

A francia hatóság december 31-én terjesztette elő nemzetközi bűnügyi jogsegélyre irányuló megkeresését Magyarország felé, ugyanazon a napon, amikor a Budapesten eltűnt Ophélie Bretnacher szülei feljelentést tettek a Fővárosi Főügyészségen emberrablás és fogva tartás miatt - értesült az AFP francia hírügynökség közelebbről meg nem nevezett igazságügyi forrásokból.

A szülők feljelentését a magyar vádhatóság elutasította, és ezt azzal indokolta, hogy a rendelkezésre álló adatok és a feltárt tények alapján semmiféle bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eltűnés körülményeit, egy szerdai sajtótájékoztatón elhangzottak szerint bűncselekményre utaló jelet eddig ők sem találtak.

A párizsi ügyészség december közepén előzetes nyomozást indított Ophélie Bretnacher ügyében, szintén emberrablással összefüggésben. A keresésben december 18-a óta francia rendőrök is segítenek a magyar hatóságoknak, és - szintén december 18-án - Budapestre érkezett egy francia ügyész is.

A tavaly szeptember óta a Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló Ophélie Bretnacher december 4-én, a hajnali órákban tűnt el, az után, hogy egyedül indult haza egy pesti szórakozóhelyről budai lakásába.

A rendőrség korábban egy hétfős nyomozócsoportot állított fel, amely a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság búváregységeivel keresi a lányt. A rendőrség szerint eddig több mint száz tanút hallgattak meg, ám a meghallgatások során sem merült fel olyan körülmény, ami bűncselekmény elkövetésére utalna, vagyis arra, hogy elrabolták volna a lányt.