Megötszörözi az ORFK a traffipaxok számát

Vágólapra másolva!
Megötszörözi a közutakon lévő traffipaxok számát három év alatt a rendőrség. A tervezett 680 sebességmérőt nem vásárolja meg, hanem bérli majd az ORFK. A rendőrök ígérik: nem a büntetés a cél, hanem a balesetveszélyes gyorshajtók lassítása, ezért táblák figyelmeztetik majd a közlekedőket az új traffipaxokra.
Vágólapra másolva!

Napokon belül lejár az első szakasza annak a tárgyalásos közbeszerzési eljárásnak, amelynek célja, hogy három év alatt 600 új, rögzített traffipax kerüljön ki a közutakra, 31 a gyorsforgalmi utakra és 50 mobil sebességmérő is forgalomba álljon a meglévők mellett - közölte az [origo]-val Jámbor István, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Ezzel a rendőrség gyakorlatilag megötszörözi a jelenleg a közutakon használt 170 traffipax számát, amiből mindössze 20 darab a fixen rögzített.

A berendezéseket nem vásárolja meg az ORFK, hanem bérleti díjat fizet majd a műszerek működtetéséért és a műszaki karbantartásért - mondta Komáromi Endre ezredes, a közlekedésrendészet főosztályvezetője. A 600 fix sebességmérőt három év alatt, évente 200-200 darabos részletben szerelik fel a közutakon 2011 végéig. Az 50 mobil traffipaxot, a 31 gyorsforgalmi útra szánt műszerrel és az ez évre tervezett 200 közútival "még a nyári turistaszezon előtt szeretnék beállítani" - közölte Jámbor.

Mivel a sérüléssel járó közúti balesetek jelentős részében szerepet játszik a gyorshajtás, Jámbor szerint igyekeznek majd olyan veszélyes szakaszokra kihelyezni a műszereket, ahol gyakran túllépik az autósok a sebességhatárokat. De kerülnek a traffipaxokból olyan helyekre is, ahol a rendszeres rendőri jelenlét miatt lett kevesebb a baleset. Az alezredes szerint így embert is tudnak spórolni az új műszerekkel.

Mivel nem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése a cél a rendőrök szerint, a leendő sebességmérőkre kék-fehér KRESZ-táblákkal hívják majd fel a közlekedők figyelmét. Komáromi szerint az ORFK honlapján is olvasható lesz, hogy hol helyezik el a műszereket, kivéve az önkormányzatok területét, ahol csak a települések elején figyelmeztetenek, a pontos mérőhelyet nem árulják el.

Aki ezeket a jelzéseket sem veszi figyelembe és az előírt sebességnél gyorsabban hajt, a jelenleg érvényes szabályok szerint 30-100 ezer forint közötti pénzbüntetésre számíthat.