Orbán Viktor szerint elkerülhetetlenné válik a minimálbér megadóztatása, ha nem történik gazdaságpolitikai változás - erről a Fidesz elnöke a TV2-nek adott szerdai interjújában beszélt. Elmondta, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat és az értékalapú ingatlanadót sem vezetnék be. A politikus szerint nem az a fontos, hogy a választók tudják, pontosan hány százalékkal csökkentené a Fidesz az adókat, hanem hogy jelentősen csökkentené.

"Ma még van olyan gazdaságpolitika, amivel a minimálbér adóztatása elkerülhető, de ha a dolgok így mennek tovább, akkor előfordulhat, sőt megjósolható, hogy ez nem lesz elkerülhető" - mondta Orbán Viktor a TV2-nek adott interjújában. Ezért szerinte a kormánynak most kell megtennie bizonyos lépéseket, hogy a következő kormánynak ne kelljen ilyen intézkedéseket hozni.

Kérdésre válaszolva a pártelnök arról is beszélt: nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat. Ő maga ugyan a bevezetését nem támogatta, a 2002-es kampányban Medgyessy Péterrel szemben azt az álláspontot képviselte, hogy inkább a nyugdíjemelés szokásos rendjébe kellene beépíteni a nagyobb emelést - mondta Orbán. Ugyanakkor, ha már a szocialista párt megkapta ehhez a választópolgárok bizalmát, és ez a rendszer, akkor azt javasolja, "ha nem muszáj", akkor ehhez ne nyúljanak hozzá. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy ne kelljen elvenni" - tette hozzá Orbán, aki szerint a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak az értékét mindenáron meg kell őrizni.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy az ingatlanadó "esküdt ellensége", szerinte az értékalapú ingatlanadó Magyarországon még legalább egy évtizedig nem alkalmas eszköz arra, hogy a gazdaságpolitika részévé tegyék. Mint mondta, a Kádár-rendszerben, amikor nem lehetett az embereknek két ingatlanuk, családok tették fel az életüket arra, hogy - sokszor ésszerűtlenül - nagy házat építsenek. Ezeket a házakat utóbb, egy demokráciában megadóztatni azt jelenti, hogy nem értjük az élet valóságos természetét - jegyezte meg.

A Fidesz konkrét programjára vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta: ahhoz, hogy egy választópolgár el tudja dönteni, milyen irányba menjen az ország, nem azt kell tudnia, hogy a Fidesz nyolc vagy kilenc százalékkal akarja-e csökkenti az adókat, hanem hogy a mostani helyzethez képest radikálisan csökkenteni akarja. "Ha az a kérdés, hogy az adócsökkentés mértéke nyolc-, kilenc- vagy tízszázalékos lesz, az a mai helyzetben nem teljesen mindegy? A lényeg az, hogy a kormány nem csökkenti az adókat, sőt emeli, mi meg jelentősen csökkenteni fogjuk" - fogalmazott a pártelnök.

Arra a kérdésre, hogy fájdalommentes változást ígér-e a Fidesz, a pártelnök azt mondta: nem tudja, hogy fájdalomnak nevezzék-e, de kétségkívül dolgozni kell, és nagyon sok embernek valószínűleg többet kell dolgoznia, hogy családját és magát a felszín felett tartsa.