A "bolsevik kutyán" nevettek a Fidesz-születésnapon

Vágólapra másolva!
Újra és újra kezdeményezi a parlament feloszlatását a Fidesz - közölte Orbán Viktor Fidesz-elnök vasárnap pártja születésnapi ünnepségén. Orbán szerint nekik több megfelelő emberük is van egy Fidesz-kormány minden posztjára. A visszafogottan ünneplő Fidesz tortájába a híres bolsevik kutyás kiszólást idéző Szájer József vágott bele először.
Vágólapra másolva!

A mostani helyzetben a Fidesz egy dolgot tud tenni: újra és újra a parlament feloszlatását kezdeményezi - mondta Orbán Viktor, a párt elnöke vasárnap a párt 21. születésnapi ünnepségének elején Budapesten. Orbán szerint, ha az SZDSZ hajlandó igent mondani a parlament feloszlatására, akkor megszűnik ez a jelenlegi állapot, mivel az Országgyűlés feloszlásához az SZDSZ szavazataira is szükség lenne.

"Nem tárgyalunk az SZDSZ-szel, mert az SZDSZ ezt visszautasítja" - mondta Orbán Viktor az MTI-nek. Orbán nem adott egyértelmű választ a kérdésre, hogy áprilisban sorra kerülhet-e a parlament feloszlatása. Azt mondta, minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is.

Szerinte az országnak hosszabb távon anyagilag is mérhető károkat okoz a jelenlegi helyzet. Azt mondta, bármilyen jelölt neve is merül fel, az gyenge kormányt eredményez, míg egy erős kormány felállításának feltétele az előre hozott választás. Egy Fidesz-kormány felállítása ma nem jelentene gondot, minden posztra párton belül és azon kívül is több megfelelő súlyú szakember is van - mondta. Orbán szerint az MSZP és a vele hol kormányon kívül, hol kormányon belüli szövetséges SZDSZ összeroppant a kormányzás súlya alatt, és ma a már nem tudnak kormányozni.

A 21 évvel ezelőtt megalakult Fidesz a Bibó István Szakkollégiumban tartotta születésnapi ünnepségét a Gellérthegy oldalában. A kertben felállított, csendes eső áztatta sátrak alatt már csak páran lézengtek, és a csocsóasztal is szabad volt, amikor az épületben Szájer József európai parlamenti képviselője a születésnapi torta felvágására készülve arról beszélt, hogy "most eljutottunk oda, hogy elértünk 1988. március 30-ig, és innen visszafelé megyünk".

Szájer szerint húsz évet visszament az ország az időben a független intézmények függetlenségének garantálása terén. A kormányzat támadja a köztársasági elnököt, a Legfelsőbb Bíróságot, az Alkotmánybíróságot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, de korábban a Nemzeti Bankot, a legfőbb ügyészt is durván megtámadták - mondta, és ennek kapcsán emlékeztetett Tamás Gáspár Miklós csaknem húsz évvel ezelőtti azon kérdésére, mely szerint - Szájer tolmácsolásában - lesz-e a bolsevik kutyából demokratikus szalonna. Az elmúlt napok eseménye igazolja, hogy ez olyan történelmi kísérlet, amit fel kell adni - mondta Szájer József, majd belevágott a fehér alapon narancsszínű koronggal díszített marcipántortába. Szavait derültség fogadta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Egy éve nincs kormányzás - mondta az [origo]-nak Pokorni Zoltán képviselő, XII. kerületi polgármester a bejáratnál, miközben odabent Orbán Viktor folytatta a tortaszeletelést. Pokorni azt mondta, 50 százalék esélye van, hogy az MSZP és az SZDSZ megállapodjon Gyurcsány utódjáról, ám a fő kérdés szerinte az, hogy "meddig lehet folytatni ezt az agóniát". Előre hozott választás kell, minden egyéb csak időhúzás. Jót nevetnénk rajta, ha nem az ország sorsa lenne a tét - mondta.

Gyurcsány Ferenc lemondásának múlt szombati bejelentése óta nem találnak olyan embert a kormányfő utódjául, aki vállalná a megbízást, illetve akit egyaránt elfogadna az MSZP és az SZDSZ is, és így elnyerhetné a parlamenti többség támogatását. Az SZDSZ vasárnap Bajnai Gordon gazdasági miniszterről tárgyal, aki a kiszivárgott információk szerint a legfrissebb szocialista miniszterelnök-jelölt Gyurcsány helyére, akinek szombaton pártelnöki tisztjéről is távoznia kellett. Ha az SZDSZ nemet mond, azzal tovább nő egy a Fidesz által szorgalmazott előre hozott választás esélye. Azt ugyanakkor nem tudni azonban biztosan, hogy Bajnai egyáltalán vállalná-e a megbízatást.