Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése után elismerte az önkormányzati minisztérium államtitkára, hogy a tűzoltók joggal követelik 2004-ig visszamenőleg elmaradt túlórapénzeiket, és megígérte, hogy kifizetik a tartozást. A bírósági döntés alapján a tárca körülbelül 10 milliárd forinttal tartozik a túlórázó tűzoltóknak.
Vágólapra másolva!

Megígérte az elmaradt túlórapénzek kifizetését a tűzoltóknak csütörtökön az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium. A tűzoltók korábban országszerte pereket indítottak azért, hogy 2004. május 1-től, vagyis az uniós csatlakozás időpontjától fizessék ki nekik az EU-s szabályozás szerint a túlmunkát.

Gyenesei István önkormányzati miniszter már 2008 őszén azt mondta, hogy kifizetnék a tűzoltók túlóráit, de a kormánynak meg kell várnia a Legfelsőbb Bíróság (LB) egységes álláspontját. Az LB szerdán hozta meg döntését, miszerint a tűzoltóknak jár a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejükért a díj. Jauernik István, az önkormányzati tárca államtitkára csütörtökön bejelentette: tudomásul veszik az LB döntését, és azt mondta: a minisztérium a lehető leggyorsabb megoldásra törekszik a kifizetéseknél. A tárca sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta: meg kell várni, hogy megérkezzen az írásos ítélet, és csak utána kezdődhet a konkrét számolási folyamat.

"Majd akkor hisszük el, ha valóban megkapjuk a pénzt" - mondta az [origo]-nak Kajsza Zoltán, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Kajsza szerint az LB döntése értelmében körülbelül 10 milliárd forinttal tartozik a minisztérium a tűzoltóknak, és ekkora összeggel számol a minisztérium is a sajtóosztály közlése szerint.

A szakszervezeti vezető úgy tudja: körülbelül 8300 tűzoltót érinthet a túlórapénzek elmaradása, de csak hozzávetőlegesen 6000-en kezdtek pereskedni. Az önkormányzati sajtóosztálya ugyanakkor azt válaszolta az [origo]-nak, hogy közel tízezer tűzoltót érint majd a kifizetés, mert számolni kell azokkal is, akik azóta nyugdíjba mentek, vagy már más területen dolgoznak.

Kajsza péntek délelőtt nem tudta megmondani, hogy azok is megkapják-e a 2004 óta felhalmozódott, összes elmaradt túlórapénzt, akik nem pereltek, ugyanis ezeket a járandóságokat három évre visszamenőleg lehet igényelni. "Semmilyen tekintetben nem teszünk különbséget a perbe lépettek és a többiek között" - közölte délután a minisztérium sajtóosztálya.

A szakszervezet vitatja, hogy az LB döntése szerint a heti átlagos 48 órán túl felül teljesített munkát kell csak kifizetni. Az érdekképviselet azt szeretné, hogy ne 48 órás, hanem 40 órás legyen a tűzoltók elismert heti munkaideje, és túlmunkának számítson az ezen felüli szolgálat. Kajsza azt mondta: ebben a kérdésben még próbálnak egyezkedni a minisztériummal. Vita van nem csak a túlórák számáról, hanem az értük járó pénz összegéről is. A szakszervezet szerint a szabadnapon elrendelt túlóráért a normálnál magasabb díj jár, de a tárca ezt nem ismeri el. Kajsza szerint a két vitás kérdés miatt valójában nem 10, hanem közel 20 milliárd forinttal tartozik a minisztérium.

A tárca államtitkára is elképzelhetőnek nevezte csütörtökön, hogy lesznek olyan tűzoltók, akik tovább pereskednek a 40 órát meghaladó idő kifizetéséért, de azt mondta: ezeket a pereket minél előbb le kell zárni.