Elítéli a rendőrfőnök a Jobbikkal szövetkező szakszervezetet

Vágólapra másolva!
Elítéli a Jobbik és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete közti megállapodást a rendőrség vezetése, mert az átlépheti az alkotmányosság határait - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány. A megállapodás szerint a párt politikai programjaiban a jövőben a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. Szima Judit főtitkár szerint Draskovics Tibor rendészeti miniszter és Bencze József politikai hecckampányt indított ellenük.
Vágólapra másolva!

Átléphette az alkotmányosság határát, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) megállapodást kötött a Jobbikkal - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön reggel a Magyar Televízióban. A Népszabadság internetes fórumában pedig arról beszélt Bencze, hogy az ORFK vezetése egyértelműen elítéli a Jobbik és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete között létrejött megállapodást, mivel a szakszervezet tagjainak többsége hivatásos rendőr.

Bencze szerint Szima Judit, a szakszervezet főtitkára - aki szintén hivatásos rendőr - a Jobbik a Jobbik EP-képviselőjelöltje. Szima a párt honlapján található európai parlamenti (EP) választási lista negyedik helyén szerepel. A választásig szolgálati viszonya szünetel, mentelmi jog illeti meg. Bencze a Népszabadságnak azt mondta, sajnálatos, hogy ezt a szolgálaton kívüliségi helyzetet kihasználva a szakszervezet nevében a párttal kötött megállapodást. Szerinte ez sérti az alkotmánynak a rendőrség politikamentességéről szóló rendelkezéseit. "Én mindenképpen azt tartanám kívánatosnak, hogy ez a megállapodás ne működhessen" - mondta Bencze a televízióban.

Bencze József már kétszer felszólította Szimát nyílt levélben a szervezet weblapján olvasható szélsőséges kijelentések miatt, és arra kérte, tartózkodjon a politikai jellegű szerepvállalástól. A főkapitány bízik benne, hogy a szakszervezet tagságának többsége nem ért egyet a főtitkár pártpolitikai ideológiájával.

Bencze a Népszabadságnak azt mondta, munkáltatóként csak korlátozott lehetőségei vannak a Tettrekész tevékenységének vizsgálatára. A tévéműsorban azt állította, rendőrfőkapitányként nem tud a szerződésen módosítani, azt hatályon kívül helyezni vagy a szakszervezetre befolyást gyakorolni. A Draskovics Tibor rendészeti miniszter által elrendelt vizsgálat során feltárt tényeket ezért átadják majd az ügyészségnek, az tudja majd megmondani, hogy a szakszervezet jogosan járt-e el - írja a Népszabadság.

A főtitkár szerint Draskovics és Bencze politikai hecckampányáról van szó

Szima Judit csütörtökön azt mondta: "Draskovics Tibor rendészeti miniszter és Bencze József országos rendőrfőkapitány is tudta, hogy egy szakszervezet felett csak az ügyészség gyakorolhat törvényességi felügyeleti jogkört, mégis egy politikai hecckampányt indított a sajtóban". A TMRSZ és a Jobbik között kötött együttműködési megállapodással kapcsolatos reakciókra azt mondta, Bencze József "már meglepetést sem okoz számomra azzal, hogy a politikusok intésére ismét szereptévesztésben van, és vizsgálódik, ahogy a miniszter vagy éppen Gulyás József (SZDSZ) elvárja tőle."

A sajtótájékoztatón Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője azt mondta, a TMRSZ a rendőrség jelenlegi politizáltságát akarja megszüntetni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete hétfőn kötött együttműködési megállapodást. A szerződés szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását.