Bajnai vizsgálatot kért a megvert zsidó férfi ügyében

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon kormányfő felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy tájékozódjon a budapesti Dohány utcában megvert zsidó férfi ügyében. A rendőrség közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoz.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök felkérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja ki a Dohány utcában megvert zsidó férfi ügyének körülményeit, tájékozódjon a történtekről, és tegyen javaslatokat, mit lehet tenni a hasonló helyzetek elkerülése érdekében - közölte a kormányszóvivő, Szollár Domokos a csütörtöki tájékoztatón. A miniszter feladata az is, hogy megnézze, milyen ütemben zajlik a vizsgálat. Az országban senkit nem érhet inzultus, sérelem a származása vagy a vallása miatt - tette hozzá a kormányszóvivő.

A 27 éves férfira június 30-án éjjel támadott rá három ember a VII. kerületi Dohány utcában. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija úgy tudja, a férfit hazáig kísérték a támadók, és a kapualjban szólították meg. Azt kérdezték tőle, hogy zsidó-e, és az igen válasz után megverték - mondta a rabbi. A megvert férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett.

A rendőrség közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást. A büntető törvénykönyv szerint ilyen bűntettet az követ el, aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. A közösség tagja elleni erőszak öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az [origo] megkereste az esetre vonatkozó kérdéseivel a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ahol későbbre ígértek választ.

Az EMIH a történtek miatt levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz. Szerintük megszaporodtak az utóbbi időben a roma- és a zsidóellenes atrocitások. Azt kérték a kormányfőtől: intézkedjen, hogy a közbiztonság minél hamarabb helyreálljon és az erőszakot alkalmazók ne érezzék, hogy bármit megtehetnek.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerdán felszólította az illetékes rendőrfőkapitányt, hogy tegyen meg mindent az eset tisztázására, és az ilyen cselekmények megakadályozására. Balog közölte: szerda délután beszélt Köves Slomóval, és a rabbi elmondta neki, hogy régóta kérik a rendőrséget, zsinagógájuk környékén növeljék a rendőri jelenlétet, de eddig nem kaptak pozitív választ felvetésükre.