Gyanús terepjárót álltak körbe a cigányok Nyírlugoson

Vágólapra másolva!
Feltartóztattak egy terepjárót Nyírlugoson, a kocsi útját szerszámokkal felfegyverkezett emberek állták el. A terepjáró feltartóztatói a romák elleni támadások miatt járőröztek és figyelték a gyanús kocsikat. Múlt szerdán Gávavencsellőnél történt hasonló eset.
Vágólapra másolva!

Feltartóztattak egy terepjárót a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson járőröző helyiek. Az eset vasárnap reggel történt, amikor egy zöld terepjáróval egy férfi egy lakodalomból szállította haza rokonait. Egy kereszteződésnél három autóval elállták az útját, amelyben különböző szerszámokkal felfegyverkezett cigányok ültek, akik az elmúlt hónapok romák elleni támadásai miatt járőröztek és a gyanús kocsikat figyelték.

A terepjáróban utazók először nem mertek kiszállni, de a tucatnyi ember fenyegetésének hatására engedelmeskedtek. A baltával, gereblyével és más eszközökkel felfegyverzett férfiak még a terepjáró csomagtartóját is felnyitották. A megrémült utasokat végül akkor engedték el, amikor az egyik helybeli felismerte a sofőrt.

A rendőrség kényszerítés miatt indított eljárást. Eddig két gyanúsítottat hallgattak ki, a többieket még azonosítani kell. Az egyik gyanúsított azt vallotta, hogy társaival nem tagjai a polgárőrségnek, hanem "önkéntes szolgálatot" láttak el. A Szabolcs megyei rendőrség szerint miután többeket előállítottak, a rendőrőrs épülete előtt harminc-negyven ember gyűlt össze, és "sérelmezték az intézkedést", de végül távoztak, rendbontás nem történt.

Egy vadászt is megfogtak

Hasonló eset történt múlt szerdán, szintén Szabolcs megyében. Ekkor egy terepjáróval közlekedő vadászt állítottak meg Gávavencsellőnél. A járőröző romák hat kilométeren át követték a szerintük gyanús kocsit, majd három kocsival körbevették. A vadászt végül elengedték, mert egyikük felismerte. A rendőrség ebben az esetben közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indított eljárást. A történtek után a gávavencsellői cigány kisebbségi önkormányzat vezetője bocsánatot kért, azt ígérte, a településen többet ilyesmi nem fordulhat elő.

Az elmúlt bő egy évben több súlyos vagy halálos támadás ért cigányokat. A támadások - amelyek a rendőrség szerint összefüggnek - eddig hat halálos áldozatot követeltek. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint valószínűleg egy 2-3 fős csoport követheti el a támadásokat, akik terepjáróval közlekednek, és előzetesen felmérik a helyszínt.

A támadássorozat tavaly július 21-én kezdődött a Pest megyei Galgagyörkön, ahol senki nem sérült meg, az első halálos áldozatokat a november 3-i támadás szedte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen. Legutóbb augusztus harmadikán csaptak le az ismeretlen támadók, akik egy anyára és lányára lőttek rá. A középkorú asszony meghalt, a 13 éves kislány pedig súlyosan megsérült. (Minderről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)